Svensk medborgare gripen av turkisk polis

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 6 jul 2017 2017-07-06
E-post 1

TURKIET En svensk medborgare har, tillsammans med människorättsaktivister, gripits av turkisk polis på en ö i södra Turkiet. Anledningen till gripandet har inte klargjorts av Turkiet men landet har tidigare gjort sig känt för att gripa meningsmotståndare och aktivister. 

Under onsdagen 5 juli blev en grupp på 12 människor, inklusive en svensk medborgare och en tysk medborgare, gripna av turkisk polis, uppger Reuters.

En av de gripna är människorättsorganisationen Amnesty Internationals generalsekreterare i Turkiet, Idil Eser, tillsammans med 7 andra människorättsaktivister.

Människorättsaktivisterna hade samlats utanför ett hotell på en ö söder om Istanbul när turkiska polisen arresterade dem.

Polisen har ännu inte kommenterat varför de arresterat människorättsaktivisterna.

– Detta är ett groteskt missbruk av makt och belyser den prekära situation som människorättsaktivister i Turkiet måste möta, säger Amnesty Internationals generalsekreterare, Salil Shetty till Reuters.

Turkiets president, Recep Tayyip Erdoğan, har efter statskuppsförsöket i fjol rensat ut meningsmotståndare och gett sig själv ökade maktbefogenheter.

LÄS ÄVEN: Erdogan stärker sitt grepp om Turkiet efter kraftigt kritiserad omröstning

Turkiska regimen har, efter kuppförsöket, rensat ut tusentals militärer, lärare, journalister och advokater som anklagats för att ha terrorkopplingar, uppger Amnesty International i en rapport.

President Erdogan har tidigare utfärdat hot mot Europa i samband med att Tysklands och Nederländernas regeringar nekade turkiska valarbetare tillträde att kampanja, för en kritiserad folkomröstningen, i deras respektive länder.

LÄS ÄVEN: Turkiets hot: ”Fortsätter Europa på det här viset går ingen europé i världen säker på gatorna!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag