Svensk medborgare med turkisk bakgrund häktad för terrordåd i Filippinerna

Foto: Voice of America/CC
  • Onsdag 25 sep 2019 2019-09-25
E-post 1950

FILIPPINERNA Svenske medborgaren Hassan Akgun greps på måndagen tillsammans med två filippinska muslimska kvinnor som misstänkt för kopplingar till bombattentat i Filippinerna tidigare i år uppger nyhetsbyrån AP. Akgun är medlem i en svensk grupp med kopplingar till IS, uppger filippinska myndigheter.

Hassan Akgun greps tillsammans med de två muslimska filippinskorna Norshiya Camsa and Normhiya Camsa i staden Bagumbaya. Enligt AP är Akgun, som är svensk medborgare med turkisk bakgrund, misstänkt för att ha varit inblandad i ett bombattentat i Filippinerna förra året. De två filippinskorna misstänks för delaktighet i ett bombdåd tidigare i september där åtta minderåriga skadades, ett attentat som IS har tagit på sig.

När de misstänkta greps påträffades en IS-flagga, ett M-16 automatgevär, ett hagelgevär, två handeldvapen, en hemmagjord bomb och 13 mobiltelefoner, uppger Manila Times.

Lokala medier rapporterar att ytterligare en medlem av familjen Camsa har gripits.

Den lokale militärchefen generallöjtnant Cirilito Sobejana uppger till AP att Hassan Akgun är medlem av en IS-associerad grupp i Sverige. Sobejana varnar för att det fortfarande finns terrorister kvar ”där ute”.

Om Akgun är skyldig och döms för terrorism kan han komma att dömas till döden. Tidigare i år har Filippinernas rikspolischef Oscar Abayalde sagt att enbart medlemskap i en terroristorganisation inte ska ge dödsstraff.

– Men de som är skyldiga eller direkt inblandade, och då även som finansiärer, i en terrorattack som tog människoliv, ska anser jag få dödstraff, sade Abayalde enligt Inquirer. Uttalandet kom efter att filippinska militären upptäckt utländska terrorister i de nationella terrornätverken på Filippinerna.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag