Svensk minister rasar efter att norska kollegan åkt till Sverige för att lära sig hur man INTE ska hantera invandringen

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 29 aug 2017 2017-08-29
E-post 4369

STOCKHOLM Ett stort uppbåd av journalister följer just nu den norska regerings­delegation som befinner sig på ”förortssafari” i Rinkeby. Men besöket i Stockholms­förorten retar upp regeringen i Sverige.

Norges invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet befinner sig just nu i Sverige, eller närmare bestämt i förorten Rinkeby i Stockholm, för att informera sig om situationen i Sveriges invandrardominerade förorter som i utländsk press och av svensk polis ibland beskrivs som ”no go-zoner”.

Men besöket i Rinkeby retar upp den rödgröna regeringen i Sverige så till den milda grad att migrationsminister Heléne Fritzon (S) vägrar träffa sin norska kollega, trots att besöket varit inplanerat sedan länge. Anledningen är att den svenska regeringen betraktar besöket i Rinkeby som en politisk manöver inför valet i Norge om knappt två veckor.

– Jag vill inte vara med i denna valkampanj, säger Fritzon till TT och anklagar Listhaug för att vilja ”sprida en missvisande bild av Sverige”.

Under sitt Sverigebesök träffar den norska ministern bland annat rikspolischef Dan Eliasson. Hon säger till norska Verdens Gang att syftet är att lära sig om svensk invandringspolitik så att norrmännen inte gör om samma misstag som svenskarna har gjort.

– Det har utvecklats parallella samhällen i mer än 60 städer i Sverige. Det här är no go-zoner med stora utmaningar där man totalt misslyckats med integrationen. Här är det en stor andel personer med invandrarbakgrund, det är laglöshet och kriminella som styr. Det är en ohållbar situation, säger hon.

Även om Sveriges politiker dissar sina norska kollegor så gör inte svenska medier det. Nyheter Idags Chang Frick är på plats i Rinkeby och bevakar det norska Sverigebesöket.

– Det är ett rejält uppbåd med journalister. Det är stillbildskameror och videokameror, norsk radio, svenska medier som TV4, SVT och Aftonbladet. Det är ett 20-tal människor som står utanför Medborgarkontoret samtidigt som Sylvi Listhaug är inne i och besöker Medborgarkontoret, berättar han.

Än så länge tycks besöket ha flutit på ganska lugnt.

– Det är någon enstaka person som rutit ifrån att de inte vill bli filmade eller fotograferade. Men det är ju mitt på dagen och poliser här som följer med så det vore väl lite märkligt om det skulle bli någon större grej av det, säger Chang Frick.

Efter besöket på Medborgarhuset fortsatte Listhaug till Rinkeby torg med en stor skara journalister i släptåg.

– Det är rena rama mediecirkusen, säger Chang Frick.

Är det rätt gjort av Heléne Fritzon att dissa Sylvi Listhaug?
5228 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag