Svensk polis inför elpistoler

Etiskt råd har inget emot elpistoler inom svensk poliskår. Foto: Flickr/Texas.713 CC-BY2.0
  • Onsdag 4 maj 2016 2016-05-04
E-post 591

STOCKHOLM Polismyndighetens etiska råd meddelar att de slutat se elchockvapen som förkastligt och ändrar sina rekommendationer om dess användning. Tidigare har de varit av åsikten att vapentypen inte är etiskt försvarbar då det saknas evidens för att bruket av den skulle leda till färre dödade eller skadade än idag.

En annan invändning som polismyndighetens etiska råd har haft är att införandet av ett ytterligare vapen försvårar för poliser i tjänst att snabbt välja rätt. Detta enligt ett uttalande från 2005. Sedan dess har rådet ändrat uppfattning, skriver Polistidningen.

Detta sedan det etiska rådet genomfört en studie där 70 händelser där polis skjutit mot människor de senaste tre åren gåtts genom. De preliminära slutsatserna av studien var att flera av situationerna hade kunnat få bättre utgång om elchockvapen hade funnits i polisens vapenarsenal. Enligt författarna skulle införandet rädda tre liv per tioårsperiod.

Minst 26 miljoner kronor beräknas införandet av elchockpistoler i polisens grundutrustning kosta.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag