Svensk politiker gripen av libanesisk underrättelsetjänst: ”Ingen får veta någonting”

Roni Doumit, svensk politiker. Foto: Privat
  • Söndag 15 jul 2018 2018-07-15
E-post 307

BEIRUT Roni Doumit, en syriansk-kristen svensk politiker och småbarnsfar, arresterades under tisdagen i Libanon på oklara grunder. ”Han har suttit inne sedan dess. Det finns ingen mer information. Hans advokat får ingen insyn, det är för jäkligt”, säger en anonym källa som står SD-politikern nära.

Roni Doumit är medlem i Sverigedemokraterna Uppsala och är engagerad i SD-stiftelsen Hepatica, som bedriver hjälparbete för syrianska kristna i Libanon. Sedan en tid tillbaka befinner han sig i huvudstaden Beirut, som en del av sitt arbete.

I tisdags fick han en kallelse till polisen. Sedan upphör alla spår av Roni Doumit.

– Han blev kallad till polisen, han åkte dit med sin advokat, men väl där fick hon inte följa med, säger en anonym källa som står politikern nära.

Enligt källan är detta ett vanligt tillvägagångssätt för att bli av med politiskt oliktänkande, eller folk som tillhör en annan religion.

– Det är inte så att man jagar kristna i Libanon direkt, men man får inte gå över en gräns. Roni jobbar med välgörenhet, och hjälper kristna bönder som kristna konsumenter i samhället. Detta arbete uppskattas inte av alla.

Vad står han anklagad för?

– Det har vi inte fått veta. Däremot rör det sig inte om kriminalitet, i och med att det är underrättelsetjänsten som har anhållit honom. Han är tidigare inte dömd för något.

Kommer ett åtal att väckas?

– Det är locket på. Ingen får veta någonting. I Sverige får ett anhållande vara som längst i 72 timmar, sedan måste polisen fatta vidare beslut. Men i Libanon kan du sitta i flera månader utan att veta vad det handlar om.

Har du några indikationer på hur han mår?

– Nej, ingenting. Han har fru och ett litet barn i Sverige, på två-tre år. Det är en väldigt jobbig situation för alla inblandade, framför allt för hans familj.

Den anonyma källan säger att det här kommer att få politiska effekter, och att den islamiska makteliten helst vill att de kristna bönderna ska bort.

– Man vill inte ha den här typen av bistånd. Man vill att de ska utvandra till Sverige eller Europa. Helst vill de se att de kristna försvann från Libanon.

Vad tycker du om det inträffade?

– Jag tycker att det är under all kritik att man utsätter människor från Europa som gör allt för att hjälpa människor att kunna bo kvar i sina närområden. Det här kommer ju sända chockvågor: ”Ni som kommer hit för att hjälpa kristna kommer att möta samma öde”. Det är det man vill göra – och det är det som inte får hända.

Ledarsidornas Johan Westerholm har kommenterat ärendet i samband med ett Facebook-inlägg av Ronie Berggren, som driver Amerikanska nyhetsanalyser. Westerholm ser negativt på Roni Doumits chanser att bli frigiven inom en snar framtid.

– Han har dubbelt medborgarskap och dessutom politiskt engagerad i Libanon. Tror han har lika goda odds som vilken annan libanesisk medborgare som helst som är i opposition mot Hezbollah som vann det senaste valet.

– Han har själv valt att behålla sitt libanesiska medborgarskap vilket gör att hans odds, om det är Hezbollah-orienterade krafter som står bakom beslutet att gripa honom, är rätt dåliga. UD kan inte göra speciellt mycket åt situationen.

Nyheter Idag har varit i kontakt med UD:s pressjour, som meddelar att de kommer att hantera de frågor vi har kring ärendet först under ordinarie arbetstid på måndag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag