Svenska anstalter och häkten saknar 1000 platser

Personal delar ut mat på ett häkte. Foto: Pressbild Kriminalvården
  • Tisdag 30 jul 2019 2019-07-30
E-post 298

Kriminalvården behöver tusen nya platser på svenska anstalter och häkten de kommande åren. För att underlätta platsbristen har Kriminalvården föreslagit att fler ska kunna avtjäna sina straff med fotboja i hemmet.

Enligt kriminalvårdens beräkningar behövs det 800 nya anstaltsplatser och några hundra nya häktesplatser, rapporterar SVT Nyheter.

– Det är svårt att planera för antalet platser eftersom vi måste göra beräkningar cirka 15-25 år framåt i tiden. Fler klienter som vi har nu är en följd av ny kriminalisering av brott, straffskärpningar, gamla slitna lokaler som måste rustas upp och en snabbare och effektivare rättskedja, säger Hanna Jarl, anstalts och häktesdirektör på Kriminalvården, till SVT.

Läs även: Akilov missnöjd med fängelsematen – vänder sig till JO

I dag sitter det 1959  personer häktade och 4371 personer på svenska anstalter. Men trots att kriminalvården fick ökade anslag i vårbudgeten dras man med underskott och försöker kapa kostnader.

– I anstalt så dubbelbelägger vi klienter i ett och samma bostadsrum. I häktesverksamheten så är det betydligt svårare att ta hand om klienter eftersom de måste sitta i separata rum. Där får vi istället använda gemensamhetsutrymmen och besöksrum, säger Hanna Jarl.

Bland de förslag som lyfts fram i debatten för att komma till rätta med platsbristen på svenska anstalter kan nämnas  att hyra anstaltsplatser i andra länder, och att fler utländska brottslingar ska avtjäna sina straff i sina hemländer.

Men enligt Kriminalvården är upp till politikerna att besluta om sådana åtgärder.

Läs även: Göt in småbarnsmammas kropp i cement – avvek från fängelsestraff

Kriminalvården själva föreslår att fler ska kunna avtjäna sina straff med fotboja. Enligt kriminalvårdens förslag ska fängelsestraff på upp till ett år kunna avtjänas med fotboja, jämfört med dagens gräns på sex månader.

– Vi skulle också vilja förändra lagstiftningen så att vi får större inflytande i vilka som ska få möjlighet att avtjäna sitt straff med fotboja säger Hanna Jarl till SVT Nyheter.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag