Göt in småbarnsmammas kropp i cement – avvek från fängelsestraff

Jocke Pettersson, 36. Till höger ses anstalten Västervik Norra.
  • Fredag 19 jul 2019 2019-07-19
E-post 705

36-årige Jocke Pettersson efterlyses av polisen i hela landet då han inte infunnit sig på kriminalvårdsanstalten i Västervik för att avtjäna ett fängelsestraff på ett år och åtta månader, rapporterar Mitt i.

Pettersson dömdes i december 2018 för att ha gjutit in sin före detta flickvän, en 29-årig småbarnsmamma, i cement.

Även mannens dåvarande flickvän, Elin Karlander, 33, dömdes för medhjälp till brott mot griftefriden då hon hjälpt mannen att skaffa cement.

Brottsoffret försvann den 5 november 2015, och det sista livstecknet var ett mobilsamtal från Petterssons husbil i Upplands Väsby.

Efter en stor sökinsats hittades hennes kropp ingjuten i ett betongblock när platsen där husbilen stått. Kroppen var endast iförd underkläder med en snara om halsen.

Läs även: Dömd mördare rymde under permission

Jocke Pettersson greps som misstänkt för mord, men då det inte gick att bevisa hur kvinnan hade dött åtalades mannen bara för brott mot griftefriden, medan Karlander åtalades för medhjälp till sagda brott.

De dömdes i Svea Hovrätt till ett år och åtta månader respektive ett års fängelse. Men när de skulle infinna sig på sina respektive anstalter försvann båda två.

Karlander kunde senare gripas och sitter nu på anstalten Färingsö medan Pettersson fortfarande eftersöks.

– Det är tyvärr ganska vanligt. I dag är 779 personer som ska avtjäna sina straff efterlysta i Sverige, säger Ulrik Andersson, ställföreträdande chef på placeringssektionen på Kriminalvården, till Mitt i.

Om Pettersson håller sig borta tills brottet preskriberas kommer han att undgå sitt straff. Det är inte heller straffbart att avvika från ett fängelsestraff.

– Däremot gör vi på Kriminalvården alltid en ny säkerhetsbedömning på dem som varit efterlysta, så man kan komma att flyttas till en anstalt med högre säkerhet, säger Ulrik Andersson.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag