Svenska dödsnazisten om kriget i Ukraina: ”Skjuter man två så kommer det fem nya”

  • Onsdag 11 mar 2015 2015-03-11
E-post

UKRAINA De strider i reguljära militära förband mot pro-ryska separatister för sin dröm om ett nationalsocialistiskt Storukraina. – Det knastrar som av statisk elektricitet i luften och sedan slår skiten ner efter några sekunder och någon dör, förklarar svensken Mikael Skillt för Nyheter Idag.

En kall vinter är på väg till att bli vår i östra Ukraina. Städer, byar och infrastruktur är hårt ansatt av kriget mellan separatister i östra Ukraina och soldater från Kiev-regimen. En konflikt med en geopolitisk kontext som närmast för tankarna till kalla kriget där öst stod mot väst.

Mitt i händelsernas centrum befinner sig svensken Mikael Skillt. Han är soldat i den högerextrema bataljonen Azov, en bataljon som ingår i de reguljära Ukrainska styrkorna. Nyheter Idag har talat med Skillt som just nu arbetar med att träna soldater i Europas första öppet nazistiska militärstyrkor sedan andra världskriget.

– Det är rätt lugnt för stunden, jag arbetar mest från Kiev men får se hur länge. Biletsky vill ha ner mig till fronten för att träna soldater och min chef i Kiev vill ha kvar mig för att träna soldater här, berättar Skillt för Nyheter Idag.

Målet: ett nationalsocialistiskt supermaktsimperium

Det är den högerextrema visionären Andriy Biletsky, tillika regementschef över Azov, som Mikael Skillt syftar på. Biletsky var en av männen som grundade ”Social-National Assembly” i Ukraina, en öppet nationalsocialistisk paraplyorganisation för ultranationalistiska grupperingar. Under Maidanprotesterna var Biletsky en av männen som lade grunden för den militanta organisationen Högra sektorn. Idag har organisationen övergått till att bli reguljära militära styrkor under namnet ”Azov” – ett öppet nationalsocialistiskt regemente.

– Azov är inte längre en bataljon utan ett regemente med ambitioner. Hörde senast idag att man satsar på att växa till 20 000 man.

Målet med att bygga upp de militära styrkorna handlar i grunden inte om att bekämpa de pro-ryska separatisterna i östra Ukraina. I en översatt text från sajten Russia Insider kan vi läsa Biletskys egna ord om hans visioner för Ukraina.

Följaktligen bör behandlingen av vår nationella kropp börja med en raslig rening av nationen. Den friska rasens kropp kommer sedan återuppliva den friska Nationella Andan och med den kulturen, språket och allt annat”, skriver Biletsky enligt Russia Insider.

Det är imperialistiska och nationalsocialistiska planer som Biletsky presenterar. De är inte helt olika tankegångarna som genomsyrade nazi-tyskland där den bärande idén var att bygga ett nationalsocialistiskt folkhem som sträckte sig långt utanför de tyska gränserna.

Om vi är starka kommer vi att ta allt som är rättmätigt vårt, och även lite mer. Vi kommer att bygga vårt supermaktsimperium – Storukraina, vilket kommer vara en legitim efterträdare till det skytiska imperiet och Kievriket”, fortsätter Biletsky.

”Det är en rätt skön känsla när man går in i zonen”

Att Mikael Skillt spelar en central roll i Biletskys planer om ett framtida nationalsocialistiskt Storukraina är inte förvånande. De högerextrema kopplingarna löper som en röd tråd i Skillts liv och på hans Facebooksida syns han på bilder tillsammans med Magnus Söderman, tidigare en av ledarna för nationalsocialistiska Svenska Motståndsrörelsen.

– Mitt mål är ett vitt Ukraina. Jag är nationalist och jag vill att vita européer ska finnas kvar i Europa, förklarade Mikael Skillt tidigare till Svenska Dagbladet.

Det finns gott om bilder på Skillts Facebooksida där vi ser honom tungt beväpnad med andra soldater. I första hand är Skillt prickskytt och på en bild syns han bära en licenstillverkad kopia av det schweiziska vapnet Brügger & Thomson APR308. Förkortningen APR står för ”Advanced Precision Rifle”, ett kraftfullt vapen som kan döda människor på upp till en kilometers avstånd.

Med prickskyttegeväret befinner sig Skillt i den absoluta fronten i krigets Ukraina och flera gånger har han varit nära att själv skadas eller rentav dödas av pro-ryska separatister. Han berättar för Nyheter Idag att han var beskjuten med artilleri, troligen ryskt 122 millimeters BM-21 ”Grad” raketartilleri, under totalt sju dagar när han befann sig i Ilovaisk, ett litet samhälle utanför Donetsk i östra Ukraina. I samhället Mariinka blev han beskjuten under tre timmar och vid ett annat litet samhälle i fyra timmar.

– Men det är samma skit, det knastrar som av statisk elektricitet i luften och sedan slår skiten ner efter några sekunder och någon dör.

Så nära som bara hundra meter ifrån Skillt har artilleri och granater slagit ner samtidigt som han sköt soldater, berättar han. Hundra meter är ett oerhört kort avstånd när artilleri slår mot marken och att Skillt fortfarande lever beror till stor del på att han haft tur.

– Det är en rätt skön känsla när man går in i ”zonen” och bara gör det man ska, då spelar det ingen roll vad som sker runtomkring. Det är svårt att förklara, men det är arbetsläget man går in i, när allt annat försvinner. När allt som gör en till en social varelse skalas av och bara det som behövs för att vara soldat finns kvar. Man blir snabbare, starkare, uthålligare och mer uppmärksam. Den absolut skönaste känsla som finns, berättar Skillt.

”Vi har hur mycket stridsvagnar som helst”

Officiellt råder en tillfällig fred, eller i vart fall en vapenvila. Det är Minsk-avtalet som ligger till grund för att hitta en diplomatisk väg ur den allt mer accelererande konflikten som av experter beskrivs som ett proxykrig mellan Ryssland i öst och Ukraina, EU och ytterst USA i väst. Men den bilden kan snabbt ändras igen.

– Nu är det ju ”fred” eller i alla fall ”vapenvila” så nu är det lugn och ro som gäller även om det skjuts dagligen.

Skillt berättar att det område i östra Ukraina där han strider för bataljon Azov heter ”Sektor M”. Det är ett område runt staden Mariupol, en stad som ligger på kusten vid Azovsjön nära den ryska gränsen. Det var inte länge sedan som nyhetsbilder kablades ut där vi såg en lastbil slitas i stycken av raketartilleri mitt inne i staden Mariupol. Det är bilder som i stora drag illustrerar situationen i östra Ukraina där separatisterna ser ut att säkra ett stadigt militärt övertag.

Trots separatisternas övertag kämpar de ukrainska styrkorna ihärdigt för att behålla området Donbass som består av regionerna Luhansk och Donetsk. Området kallas även ”Novorossia” av separatisterna, alltså ”Nya Ryssland”. Frågan är hur länge det går att stå emot, mycket pekar på att det bara är en tidsfråga innan de pro-ryska separatisterna kontrollerar hela Donbassområdet.

– Ryssen är inte speciellt bra soldater, de är bara så förbannat många med satans mycket materiel. Skjuter man två så kommer det fem nya, säger Skillt.

Även om separatisterna lyckas ta kontrollen över östra Ukraina är det mycket lite som pekar på att en stabil fred är i sikte. Enligt Skillt har de ett nätverk med rekryteringscentrum på flera platser i Ukraina och de är fast beslutna att öka den militära förmågan med regementet Azov. Och de kan fortsätta kriga ett bra tag till – planerna på ett vitt renrasigt nationalsocialistiskt Storukraina har uppbackning av tung militär materiel.

– Artilleriet är vanliga 120 millimeters granatkastare och stridsvagnarna är jag osäker på, då de är på utbildning. Men antingen modifierade T-64, vilket jag hoppas då det är ett bättre chassi, eller T-72. Ukraina har hur mycket vagnar som helst.

En kall vinter i Ukraina är på väg att bli en varm sommar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag