(S)venska EU-parlamentariker: Israel är en apartheidstat

Jytte Guteland (S) och Evin Incir (S). Bild: Europaparlamentet / Diliff CC BY-SA 3.0
  • Fredag 16 sep 2022 2022-09-16
E-post

I onsdags röstade en förkrossande majoritet i EU-parlamentet nej till att ”fördöma den apartheid som staten Israel har utsatt det palestinska folket för”. Av det fåtal som röstade för ändringsförslaget märks dock tre svenska namn – Malin Björk (V), Evin Incir (S) och Jytte Guteland (S). De två socialdemokratiska ledamöterna gick därmed emot sin egen partigrupp där lejonparten röstade nej till att brännmärka landet som en apartheidstat.

Omröstningen uppmärksammas av EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD) på Twitter.

Totalt var det 48 ledamöter som röstade ja till förslaget, 533 röstade nej och 47 avstod. Bland de som avstod återfinns resterande svenska socialdemokratiska EU-parlamentariker – Erik Bergkvist, Ilan De Basso och Heléne Fritzon.

Även svenska Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmberg, Alice Kuhnke och Jakop D. Galunde lade ned sina röster, vilket gör att också de gick emot sin partigrupp där den största andelen röstade nej.

Förslaget som omröstningen handlade om var framlagt av vänstergruppen i parlamentet och den spanska ledamoten Idoia Villanueva Ruiz (vänsterpartiet Podemos). Bland annat yrkade de på att ”genomföra politik mot Israels ockupation, blockad och apartheid och för ett omedelbart, ensidigt och ovillkorligt erkännande av staten Palestina”.

Dessutom ville de öka biståndet till UNRWA – FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar – som avslöjats med att producera läroböcker för palestinska skolbarn med grova antisemitiska nidbilder och uppmaningar till våld mot staten Israel.

I juli rapporterade Times of Israel att det antisemitiska materialet inte tagits bort från läroböckerna trots löften om att göra det.

EU-parlamentets vice talman Nicola Beer, som ingår i den liberala gruppen, sade så sent som i somras att det är antisemitism att kalla Israel för en apartheidstat.

– Att kategorisera Israel som en apartheidstat är helt enkelt antisemitiskt, sade hon enligt Jerusalem Post.

– Enligt min uppfattning motverkar en sådan karaktärisering de framsteg som gjorts i regionen avseende fredsprocessen. Istället fördjupar det klyftorna och eldar på antisemitism runt om i världen, fortsatte hon.

Nyheter Idag har sökt Evin Incir och Jytte Guteland för en kommentar.

Läs även: Thunbergs klimatrörelse tar ställning mot Israel: ”Apartheidstat”

Läs även: Så blev Svenska kyrkan Israelfientlig: ”Profan socialistisk ideologi”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag