Svenska forskare: Vårt inrikesflyg kan flygas helt på skogsrester

Foto: Flickr
  • Måndag 12 mar 2018 2018-03-12
E-post 89

LULEÅ Forskare i Luleå tror sig ha hittat en lösning som innebär att svenskt inrikesflyg kan komma att flygas helt på bioflygbränsle tillverkat av skogsrester, som grenar och rötter.
– Vi har hittat en lösning där dagens bränsle för inrikesflyget i Sverige i en nära framtid kan bytas ut mot bioflygbränsle producerat av svensk skogsråvara, säger Fredrik Granberg, projektledare vid energiteknik, Luleå tekniska universitet.

Forskare vid Luleå Tekniska Universitet tror sig ha hittat en lösning som innebär att svensk inrikesflyg kan komma att flygas helt på bioflygbränsle tillverkat av skogsrester. Det rapporterar SVT Norrbotten.

Det hela bygger på en förstudie som gjorts av LTU i samarbete med bland annat IVL, Svenska miljöinstitutet.

– Vi har hittat en lösning där dagens bränsle för inrikesflyget i Sverige i en nära framtid kan bytas ut mot bioflygbränsle producerat av svensk skogsråvara. Vi vet tillverkningstekniker som fungerar och vi vet att tillgången på restprodukter av svensk skog är mycket stor, säger Fredrik Granberg, projektledare vid energiteknik, Luleå tekniska universitet, till SVT Norrbotten. 

Enligt Granberg täcker våra skogsrester rent teoretiskt mer än väl behovet för att med bästa möjliga teknik, på ett hållbart sätt, tillverka bioflygbränsle som försörjer såväl inrikesflyg som utrikesflyg i Sverige.

Förstudien visar att en teknik baserad på förgasning av biomassa i kombination med en förvätskningsprocess, så kallad Fischer Tropsch-syntes, kan ge hållbar produktion av bioflygbränsle av skogsindustrins restprodukter, dvs av exempelvis grenar och rötter.

Vill forska vidare: Saknas 150 miljoner

Universitetet letar nu efter sponsring på 150 miljoner kronor för att sjösätta ett pilotprojekt. Projektet syfte är att generera tillräckligt med flygbränsle för att det ska gå att genomföra kommersiella inrikesflygningar.

Enligt Granberg kommer det ta mellan fem till tio år innan en första storskalig kommersiell anläggning kan vara igång.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag