Svenska Freds rasar när regeringen kapar bidrag

Bild: Pressbild Svenska freds- och skiljedomsföreningen
  • Fredag 22 dec 2023 2023-12-22
E-post 0

Regeringen har beslutat att avskaffa det ekonomiska stöd som ges till fredsorganisationer, där Svenska Freds- och skiljedomsföreningen – ofta förkortade till Svenska Freds – har varit den största mottagaren av stödet. Nu rasar organisationen mot beslutet i ett pressmeddelande där man kallar beslutet en ”riktad attack mot kritiskt granskande röster”.

 Det här beslutet kan inte ses som något annat än ett mycket allvarligt och medvetet försök från regeringen att tysta kritiska röster och folkligt engagemang för fred. Det är sorgligt och chockerande att regeringen kringskär möjligheterna för en nyanserad och pluralistisk debatt i säkerhetspolitiska frågor, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds, i ett uttalande.

Under 2023 har stödet omfattat omkring 20 miljoner fördelat på 18 organisationer, varav 2,7 miljoner gick till  Svenska Freds. 

– I dessa tider av sällan skådad upprustning är det viktigare än någonsin att det finns röster som vågar, och har möjlighet att, granska och ifrågasätta. Det är ett häpnadsväckande beslut som riskerar att slå undan benen för oss och andra röster som förespråkar nedrustning, konfliktförebyggande och fredlig konflikthantering, säger Bergeå.

Svenska Freds- och skiljedomsföreningen grundades i Stockholm 1883 och grundaren Klas Pontus Arnoldsson fick Nobels fredspris 1908.

Efter Rysslands invasion av Ukraina förra året hamnade organisationen i blåsväder då de motsatte sig vapenstöd till Ukraina. Bland kritikerna fanns föreningens tidigare fredssekreterare Jan Wogel, som i en insändare i Dagens Nyheter i september i år kritiserade organisationens uppmaningar om förhandlingar och diplomatiska lösningar på Rysslands invasionskrig, och menade att organisationen säger ”just det som Putin helst vill höra.”

Svenska Freds motsätter sig även ett svenskt inträde i Nato, och tidigare justiteminister Morgan Johansson menar i inlägg på plattformen X att motståndet mot regeringens försvarpolitik ligger bakom att regeringen drar in stödet.

Även Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg kritiserar beslutet, som han tror ”skadar den folkliga förankringen av försvarspolitiken”.

Läs även: 1,2 miljoner i statsbidrag till Putintrogna kyrkor i Sverige

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag