Svenska kronan en av de sämsta valutorna mot euron

Magdalena Andersson (S). Foto: regeringen.se
  • Lördag 2 mar 2019 2019-03-02
E-post 4854

EKONOMI Enligt Sverigechefen för Nordea Markets är det bara valutorna för Haiti, Jamaica och Ghana som presterat sämre mot Euron än den svenska kronan.

I en intervju med Svenska Dagbladet konstaterar Kristina Magnusson Bernard,  Sverigechef för Nordea Markets, att den svenska kronan är en av de valutor som presterat sämst i år.

Av de 140 valutor som handlas mot Euron har endast Haiti, Jamaica och Ghana valutor gått sämre än den svenska kronan.

För att kronan ska stärkas krävs enligt Magnusson Bernard en höjning av räntan – och den höjningen ska vara rejäl.

– En höjning hit eller dit kommer inte att vända den här negativa krontrenden. Vi snackar om en bra bit över 100 punkters höjningar i snabbt takt för att verkligen vända det. Och det tror ingen är möjligt i dagsläget, säger Magnusson Bernard.

Läs även: Kalldusch för svensk tillväxt – BNP kraftigt sämre än väntat

Samtidigt går Sverige mot sämre ekonomiska tider, då man helst vill ha en låg ränta för att stimulera investeringar och konsumtion.

– Riksbanken vill absolut inte hamna i ett läge där Sverige får en inflationschock samtidigt som den reala ekonomin viker ordentligt – för då hamnar man i ett väldigt jobbigt läge, varnar Bernard Magnusson.

I slutet av 2015 jämförde finansminister Magdalena Andersson den svenska ekonomin med lyxbilen Tesla. Då, i samband med migrantkrisen, hade Sverige den högsta tillväxttakten i Norden enligt finansministern.

År 2018 hade Sverige enligt Konjunkturinstitutets prognos en tillväxt på  1,3 procent vilket är bland de sämsta i Europa. Endast Danmark, Frankrike, Belgien, Italien och Storbritannien hade en sämre tillväxt än Sverige.

I en tidigare version av denna artikel stod det att Gambias valuta presterat sämre än svenska kronan, men landet i fråga är Ghana. 

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag