Svenska kyrkan i Östersund protesterar mot afghanutvisningar – får Khavaris välsignelse

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 2 maj 2019 2019-05-02
E-post 332

ÖSTERSUND Svenska kyrkan i Östersund kommer att ringa i kyrkklockorna varje tisdag i protest mot att människor som fått avslag på sin asylansökan utvisas till Afghanistan. För detta prisas man av aktivisten Fatemeh Khavari.

”Som en protest mot avvisningarna till krigets Afganistan och som stöd för alla drabbade och engagerade kommer vi varje tisdag låta kyrkklockorna att ringa och samlas till bön”, skriver Svenska kyrkan Östersund på sin Facebooksida.

Fatemeh Khavari företräder organisationen Ung i Sverige som just jobbar för att stoppa alla utvisningar till Afghanistan. Hon uppmärksammar Svenska kyrkans utspel på Twitter och ger kyrkan sin välsignelse.

Aktivistgrupper som Ung i Sverige har hävdat att afghaner löper stor risk att dödas om de skickas tillbaka till sitt hemland. Migrationsverkets inställning är att säkerhetssituationen i landet är allvarlig, men inte på den nivån att alla som kommer därifrån ska få rätt att stanna i Sverige.

Hösten 2017 frågade Uppdrag gransknings Janne Josefsson Fatemeh Khavari hur många av de som har skickats tillbaka som har dött.

– Alla dör psykiskt. Alla, alla, det spelar ingen roll. Alla dör psykiskt, svarar då Khavari.

Läs även: Jan Emanuel rasar mot gymnasielagen: ”Ansvariga politiker borde be om ursäkt”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag