Svenska kyrkan tar avstånd från Uppsalaprästs påhopp på Israels ambassadör

Foto: Marcus Södervall/Twitter
Foto: Marcus Södervall/Twitter
  • Måndag 7 aug 2017 2017-08-07
E-post 82

SVERIGE Svenska kyrkan markerar mot Uppsalaprästen Anna Karin Hammars twittrande under helgen i samband med Pridefestivalen i Stockholm. Hammar anklagade då Israel och landets ambassadör i Sverige Isaac Bachman för så kallad ”pinkwashing” eftersom en grupp israeler deltog i Prideparaden.

Det var i lördags som Isaac Bachman lade upp ett videoklipp på Twitter där en grupp israeler, varav flera med t-shirtar med ”Tel Aviv Pride”-tryck på, dansade med i Pridetåget.

”En fantastisk parad det här året med israeliska flaggor i luften och ett varmt välkomnande från allmänheten”, skrev ambassadören som kommentar till videon.

Men alla gillade inte videon med de dansande och sjungande israelerna.

”Pinkwashing som det brukar kallas”, kommenterade prästen Anna Karin Hammar på Twitter.

Pinkwashing är ett HBTQ-begrepp och Hammar menar med det att ett israeliskt deltagande i Pride i Stockholm gör att den israeliska staten framställs i bättre dager än hon anser är lämpligt. Eller som hon själv uttrycker det på Twitter; det lägger ut ”dimråder” över Israels ”praktiserande av brott mot folkrätten”, syftande på konflikten mellan Israel och Palestina.

Många har reagerat starkt på Uppsalaprästens twittrande. Bland dem en lång rad politiker som de båda riksdagsledamöterna Caroline Szyber (KD) och Fredrik Malm (L). Under måndagskvällen publicerade dessutom Svenska dagbladet en ledare som starkt kritiserar Hammars twittrande.

Efter Anna Karin Hammars inlägg på Twitter och proteststormen mot det har Svenska kyrkan valt att gå ut från sitt officiella Twitterkonto med ett förtydligande om att Hammars utspel är hennes eget och inget som kyrkan officiellt står bakom.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag