Svenska moskéer vill ha totalt förbud mot kränkningar

Islamic centers moské i Malmö. Bild: Johan Wessman/CC BY 2.0
  • Söndag 30 jul 2023 2023-07-30
E-post 0

30 av 31 moskéer i Sverige vill ha förbud mot koranbränningar, men också mot andra handlingar ”som skändar, provocerar och förolämpar islams och muslimers symboler och heliga värderingar”, visar en undersökning som sajten Doku har gjort.

Doku kontaktade 32 moskéer över hela Sverige för undersökningen, och bara en av dem avstod helt från att svara. Av de övriga var det endast 1 av 31 som inte ville ha ett förbud mot koranbränningar.

 – Jag känner mig ganska ensam om mina uppfattningar och det finns personer runtomkring mig som undrar om jag är riktigt klok, säger moskéns företrädare till Doku.

Men de moskéer som vill se ett förbud mot koranbränningar vill alltså även se ett förbud mot handlingar som skändar, provocerar och förolämpar islams och muslimers symboler och heliga värderingar.

Som exempel på vilka handlingar som ska förbjudas anges bland annat karikatyrer. Flera av de som svarar vill se förbud mot handlingar som kränker religioner överhuvudtaget.

”Det måste finnas en lag om att man inte får skoja om och håna religioner”, ”Hat och förakt mot dem som följer islam borde betraktas som brott mot mänskligheten” och ”Ja absolut, och inte bara förbjudas – det borde också straffas” var några exempel på motiveringar till att moskéerna vill se förbud mot alla handlingar som provocerar och förolämpar islam.

Läs även: SvD/Sifo: 40 procent vill förbjuda koranbränning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag