Svenska regeringen nobbar Gripenaffär värd 40 miljarder

Foto: Flickr
  • Tisdag 11 jul 2017 2017-07-11
E-post 900

STOCKHOLM Belgien var intresserade av att köpa 34 Jas Gripen-plan av Sverige för ett värde av närmare 40 miljarder kronor. Nu nobbar svenska regeringen Belgiens förfrågan. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är förtegen om varför. 

I mars mottog Sverige en offertförfrågan från Belgien avseende 34 Jas Gripen-plan av senaste modellen, Jas Gripen 39 E. Sverige har nyligen beslutat att tacka nej till affären, som beräknades till värdet av cirka 40 miljarder kronor. Det rapporterar Dagens Industri.

Belgien befinner sig i ett skede av att upphandla ett nytt stridsflygssystem varpå de vände sig till Sverige där Försvarets Materialverk, FMV, mottog deras offertförfrågan i mars.

Belgien har, tillsammans med tre andra länder, setts som potentiell köpare av svenska Gripen-plan. De andra länderna som uttryckt intresse för Gripenplanen är Finland och Schweiz.

Regeringen har nyligen, via FMV, beslutat att nobba den belgiska förfrågan. I Materialverkets pressmeddelande skriver man att Belgien efterfrågar ett långtgående operativt stöd som förutsätter säkerhetspolitiska ställningstaganden och mandat som regeringen bedömer att de saknar.

Joakim Wallin, ansvarig för försvarsexport på Försvarets Materialverk, specificerar, för TT, innebörden i det operativa stöd som belgarna efterfrågar.

– I det här fallet har det framgått av den belgiska förfrågan att man söker ett mer långtgående operativt stöd. Exempelvis stöd med lufttankning och med spaningsbilder och liknande, säger Joakim Wallin till TT. 

Wallin påpekar även att det är den typen av operativt stöd som regeringen bedömer att de saknar utrikespolitiskt mandat för.

Sveriges försvarsminister, Peter Hultqvist (S), är förtegen om varför regeringen vill dra sig ur den potentiella miljardaffären. Hans pressekreterare Marienette Nyh Radeboo säger att det handlar om att visa respekt för Belgiens upphandlingsprocess.

– Eftersom det är en pågående upphandling kommer vi återkomma först när den är färdig, av respekt för Belgiens upphandlingsprocess, säger hon till Dagens Industri.

Belgiens förväntas ha samlat in samtliga offerter senast i september 2017. Kvar i racet mot miljardaffären finns franska Rafale och europeiska Eurofighter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag