Svenska terroristhotet mot OS i Sotji

Bild: Faksimil kavkazcenter.com
  • Fredag 7 feb 2014 2014-02-07
E-post 0

MILITANTA ISLAMISTER De olympiska spelen i Sotji står inför ett reellt terroristhot som utgår från Sverige. Trots flera påtryckningar från Ryssland har svenska myndigheter i princip valt att ignorera frågan.

Idag, den 7:e februari börjar vinter-OS i den ryska staden Sotji och förberedelserna är enorma. I synnerhet är säkerheten runt de olympiska spelen rigorös då Sotji är beläget nära en konfliktzon där militanta islamister begår terrordåd. Nyligen inträffade två terrordåd i Volgograd där en självmordsbombare sprängde sig själv inne i en tågstation. Ett annat attentat ägde rum inuti en buss som sprängdes. Totalt dog 34 människor i de bägge attentaten med en dags mellanrum.

Terrorsajt på FN:s sanktionslista

En internetsajt med namnet Kavkazcenter fungerar som en sorts nyhetsportal för militanta islamister i kaukasusregionen. Sidan uppmanar, om än indirekt, till terrordåd mot Ryssland och har publicerat material som kan uppfattas som ett hot mot OS i Sotji. Sajten ska även finnas omnämnd på FN:s sanktionslista och anses ha kopplingar till terrornätverket Al-Qaeda.

Drivs från Sverige

Sajten finns på ett svenskt webbhotell och verksamheten drivs av en ideell förening med namnet Pro Caucasus. Den har tidigare blivit nedstängd i samband med en razzia mot webbhotellsföretaget PRQ där polis beslagtog servrar. Det är bland annat den fängslade piratebay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg som var en av personerna att starta PRQ.

Svenska myndigheter ger kalla handen

Rysslands diplomat i Sverige, Igor Neverov, har vid upprepade tillfällen bett Sverige om hjälp att stänga ner sajten. Svenska myndigheter har dock inte hörsammat uppmaningen trots påtryckningar. I skrivande stund har sajten ett stort fokus på OS i Sotji, framför allt på säkerhetsarrangemanget runt de olympiska spelen – något som kan tolkas som en uppmaning om att begå terrordåd till militanta islamister.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag