Svenska ungdomar kämpar tillsammans med nazister i Ukraina

Foto: RT / Ruptly
  • Söndag 2 mar 2014 2014-03-02
E-post

KIEV Just nu befinner sig sju personer från Nordisk Ungdom i Kiev för att hjälpa nazistpartiet Svoboda. Samtidigt förbereder Ryssland ett större militärt ingripande mot Ukraina. Nyheter Idag kan nu visa ett längre videoreportage om Nordisk Ungdom i Kiev.

Ser positivt på revolutionen

Fredrik Hagberg från Nordisk Ungdom är en av personerna i Kiev. Han förklarar för Nyheter Idag att han ser positivt på revolutionen och att det nazistiska partiet Svoboda nu får allt mer inflytande.

– De kontakter och de människorna jag träffat där nere, det är positivt. Det som händer nu och hur de arbetar, det är positivt.

Svoboda har varit drivande i att med våld störta den förra regeringen ledd av Viktor Yanukovych. Samtidigt är Svoboda kända för sin antisemitiska retorik samt för att inte respektera minoriteter.

Vill inte ta avstånd från någonting

När vi frågar Hagberg hur han ställer sig till att partiledaren i Svoboda gjort sig känd för starkt antisemitiska uttalanden vill han inte kommentera detta.

– Jag är själv väldigt försiktig med att ta avstånd. Avståndstagande känns för mig nästan främmande. Jag kan inte ta ställning till vad de säger och hur de beter sig.

– Jag tänker inte ta avstånd från någonting.

Är på plats just nu i Ukraina

Fredrik befinner sig just nu i Kiev, nära Maidan-torget, tillsammans med ytterligare sex personer i Nordisk Ungdom. När vi når honom över telefon förklarar han att läget är lugnt.

– Vi ska träffa folk i Svoboda, sen får vi se vad som händer.

Svenska utrikesdepartementet avråder svenska medborgare från att åka till landet på grund av säkerhetsläget. Samtidigt förbereder Ryssland ett militärt ingripande mot Ukraina, där ryska styrkor hittills har visat närvaro på halvön Krim i södra Ukraina. Läget kan snabbt förändras och Ukraina sätter sina militära styrkor i beredskap.

Säpo kan inte göra någonting

Det är idag inte olagligt att åka utomlands och delta i en väpnad konflikt. Det enda svensk säkerhetspolis kan göra är att kalla individer till ett frivilligt möte för samtal. Ens inte den ansträngningen gör säkerhetspolisen och i ett uttalande till tidningen Expressen får vi veta att ”Säkerhetspolisen intresserar sig endast för svenskar som reser för att delta i terrorrelaterad verksamhet i andra länder” (exempelvis al-Qaida-inspirerade grupper i Syrien).

Se vårt fördjupande reportage om Nordisk Ungdom och Ukraina nedan

OBS! Varning för starka bilder.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag