Svenskt jättebistånd till utbildning i Tanzania

Bild: Holger Ellgaard/Wikimedia commons
  • Fredag 27 aug 2021 2021-08-27
E-post

SVERIGE/TANZANIA Biståndsmyndigheten Sida tänker lägga 760 miljoner kronor på en skolsatsning i östafrikanska Tanzania. Pengarna ska gå till att anställa lärare och att köpa in läromedel.

– Vägen till att minska fattigdomen går via utbildning och därför är detta en viktig satsning. Barn som gått i skolan och fått en utbildning kan lättare få jobb och ta sig ur svåra omständigheter av egen kraft, säger Ulf Källstig, Afrikachef på Sida, i ett pressmeddelande.

Sida har tidigare skjutit till nära 1,2 miljarder kronor till Tanzanias skolor, som blev avgiftsfria för sex år sedan. Landets utbildningsdepartement har sedan bett Sida om mer pengar.

– Samtidigt som fler flickor fortsätter längre i skolan är avhoppen stora i vissa distrikt, och speciellt avhoppen bland pojkar är oroande, och i vissa områden har 57 procent av pojkarna hoppat av skolan, säger Ulf Källstig.

– Det nya stödet kommer att rikta in sig både på de platser där många hoppat av, men också samtidigt stärka det nationella systemet. Stödet ger förutsättningar för att jobba med dessa utmaningar så att både pojkar och flickor ska kunna stanna kvar i skolan.

En nyhet med den senaste satsningen är att den följer principen ”betalning för resultat”.

– Det är först när man visat upp konkreta resultat på det vi kommit överens om som stöden betalas ut, vilket ger regeringen incitament att uppnå viktiga förbättringar, förklarar Ulf Källstig.

Läs även: Afghantrio döms – våldtog förståndshandikappad kvinna

Läs även: C-veteranen går till KD – riktar kritik mot sitt förra parti

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag