Sverige är det mest kriminella landet i norra Europa enligt ny rapport

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 23 okt 2023 2023-10-23
E-post

Sverige är det mest kriminella landet i norra Europa enligt en ny rapport från Global Initiative (GI), en icke-statlig organisation som arbetar mot organiserad brottslighet, rapporterar SvD.

Rapportens index bygger på en skala mellan 1 och 10, där 1 innebär ingen organiserad brottslighet och 10 står för en omfattande organiserad brottslighet.

I GI:s rapport som släpptes i september får Sverige indexsiffran 4,7 vilket gör landet till det mest kriminella av norra Europas åtta länder, inklusive de baltiska staterna. Sveriges index är betydligt sämre än de övriga sju länderna, där Norge får på 3,75 och Finland 2,98.

Sveriges siffra är dessutom högre än genomsnittet för Västeruropa, som ligger på 4,43, och bara obetydligt lägre än genomsnittet för Sydeuropa, som ligger på 4,73. Genomsnittet för Central- och Österuropa ligger emellertid fortfarande en bit över Sverige på 5,73.

Sverige ligger särskilt dåligt till på områden som människosmuggling och handel med cannabis, kokain och syntetiska droger. Framförallt sticker Sverige ut när det gäller vapenhandel, där landet ligger på en delad sjätte plats i Europa.

– Vi ser att mycket vapen förs in i Sverige, men att vi sticker ut i Europa kan också bero på att tullen och polisen idag upptäcker mer, säger Johan Gustafsson, kriminalinspektör på Nationellt Skjutvapencenter på Noa, till SvD.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag