Sverige går med i en Europeisk militärallians

Foto: Flickr
  • Måndag 13 Nov 2017 2017-11-13
E-post 300

EU Den europeiska militäralliansen, Pesco, spikas idag fast av EU. Militäralliansen kommer bestå av gemensamma övningar och Sverige erbjuder att hålla vinterövningar i norra delar av Sverige.

Idag, den 13 november, spikar EU fast ett nytt militärt samarbete mellan de olika medlemsländerna. Enligt utrikesministern, Margot Wallström (S), är det helt förenligt med alliansfriheten och en viktig del av det europeiska samarbetet, det uppger Sydsvenskan.

Det nya militära samarbetet vid namn Pesco som beskrivs som ett ”permanent strukturerat samarbete” innebär att deltagarländerna ska gemensamt driva olika typer av projekt för att förbättra det militära samarbetet mellan länderna. I det samarbetet har Sverige öppnat för att hålla militärövningar i norra delar av landet.

– Det vi har pratat om så här långt handlar till exempel om att använda Vidsel när vi pratar om det militära och att man gör fler övningar där. Och jag tror också att vi kan hitta en del civila inslag där vi kan dela med oss, säger Wallström, som tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist (S) i dag deltar i undertecknandet i Bryssel, till TT.

I dagsläget är det ännu inte klart exakt vad Pesco ska stå för, i december ska ett formellt startbeslut äga rum där det förväntas att grundlinjerna för de gemensamma projekten ska presenteras.

I EU-kommissionens dokument om Pesco från 2015 framgår det att militäralliansen ska fungera som en motvikt mot Kina, Ryssland och Saudiarabiens upprustning.

– Vi menar ju att det här är fullt förenligt med den militära alliansfriheten. Vi tycker det är bra att EU också visar att man vill sluta sig samman och samarbeta och faktiskt koordinera bättre det vi redan gör. Vi skulle kunna bli en riktigt viktig global aktör, både civilt och militärt, säger utrikesministern i Bryssel.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag