Sverige kan få sitt första flyktingläger utanför Kristianstad

Johan Westerholm jämför det planerade flyktinglägret i Rinkaby (t.v) med Kawergosk i norra Irak (t.h). Foto: Google Maps / Nyheter Idag
  • Tisdag 29 sep 2015 2015-09-29
E-post 724

KRISTIANSTAD Nu planerar Migrationsverket att använda det militära skjutfältet Rinkaby utanför Kristianstad till att anlägga ett flyktingläger. Området har kapacitet för upp till 40 000 människor. – Vi är positiva till att man använder statens fastigheter på rätt sätt. Det är väl ett bra sätt att använda Rinkabyfältet på i ett sånt här läge, säger Pierre Månsson (Fp) kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

Det var den S-märkta debattören Johan Westerholm på sajten ledarsidorna som först uppmärksammade Migrationsverkets planer genom att publicera ett protokoll från myndigheten daterat den 28 augusti i år. I dokumentet står att Migrationsverkets Region Syd får i uppdrag att utreda möjligheterna att använda skjutfältet för en beredskap att ta emot upp till 10 000 flyktingar.

Men kapaciteten är större än så. Fältet har tidigare använts till scoutläger och har då lyckats härbärgera 40 000 människor boendes i tält eller enklare baracker.

Lokalpolitiker tveksam till volymen

Lokaltidningen Kristanstadsbladet har talat med Pierre Månsson (Fp), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, och han är positiv till att fältet används för att ta emot flyktingar. Däremot är han inte säker på att det är realistiskt att ta emot så många som 10 000 människor.

– Jag tror faktiskt inte att det är praktiskt möjligt att slå upp ett lika stort samhälle som Åhus är i dag, det tror jag inte är en realistisk siffra, säger han till Kristianstadsbladet.

Rinkabyfältet är beläget mellan Åhus och Kristianstad och används normalt av försvarsmakten för olika typer av militärövningar. Att nu använda marken för att ta emot flyktingar är något som Månsson ställer sig positiv till.

– Vi är positiva till att man använder statens fastigheter på rätt sätt. Det är väl ett bra sätt att använda Rinkabyfältet på i ett sånt här läge, fortsätter han till Kristianstadsbladet.

sajten ledarsidorna jämför Johan Westerholm planerna på ett flyktingläger utanför Kristianstad med lägret Kawergosk i norra Irak. Det är ett läger som drivs i regi av UNHCR och inrymmer ungefär 10 000 personer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag