Löfven lovar 20 miljarder till FN för satsning på toaletter för kvinnor

Foto: Frankie Fouganthine
  • Måndag 28 sep 2015 2015-09-28
E-post 4009

NEW YORK Statsminister Stefan Löfven var nyligen i New York och deltog i FN:s toppmöte om global utveckling. Där förkunnade han för tiotusentals besökare i samband med en rockkonsert att Sverige nu har världens första feministiska regering och han lovade även 20 miljarder kronor under de kommande 15 åren till att bygga damtoaletter i världens utvecklingsländer.

Statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström var i veckan i New York och deltog i toppmötet om FN:s globala utvecklingsmål som avslutades under söndagen. I helgen firades mötet med en stor konsert i Central Park där artister som Beyonce, Coldplay och Sting spelade. Även ett fåtal politiker gästade konserten. En av dessa var Stefan Löfvén som passade på att göra lite reklam för Sverige och sin feministiska regering, meddelar Sveriges Radio.

– Hello Central Park! Hello New York! Let me assure you that I’m so glad to be here, ropade Löfven från scenen till de tiotusentals besökare som gästade konserten.

Därefter talade Löfven om hur stolt han var att representera Sverige och världens första feministiska regering. Något som möttes av jubel från konsertbesökarna.

– Som feminist lovar jag att Sverige skall stötta tillgång till sanitet för 60 miljoner människor världen över, fortsatte Löfven och fick nya applåder.

Efteråt intervjuades Stefan Löfven av Sveriges Radios korrespondent Agnetha Furuvik. Statsministern var mycket upprymd och berättade att han kände stor förtröstan av att se alla entusiastiska ungdomar i publiken.

På frågan varför han valde att tala om feminism och kvinnor svarade Löfvén att vi inte har råd att inte låta halva jordens befolkning få samma rättigheter som den andra halvan. Det framkom också att Löfvén lovat FN 2,5 miljarder dollar fram till år 2030. Pengar som skall användas till främjandet av kvinnors och flickors hälsa.

– Det är klart vi har råd, sade Löfven på Furuviks fråga om Sveriges budget klarar den utgiften.

Han fortsatte även att motivera det hela med en egenhändig förklaring.

– Det här är, alltså, det här är inte en kostnad, det här är en investering, sade statsministern.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag