Sverige mer korrupt enligt ranking

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Onsdag 31 jan 2024 2024-01-31
E-post 0

Varje år publicerar organisationen Transparency International en lista över världens länder utifrån hur korrupta de bedöms vara. På årets lista tappar Sverige en poäng och får med en sjätteplats sin sämsta placering på listan någonsin, rapporterar TT.

På årets lista får Sverige 82 av maximala 100 poäng, som bygger på hur experter och affärspersoner bedömer landets offentliga sektor i fråga om korruption.

Listan toppas av Danmark, som blir det minst korrupta landet för sjätte året i rad. Därefter följer Finland, Nya Zeeland och Norge. I listans botten finns Somalia, som följs av Venezuela, Syrien, Sydsudan och Nordkorea.

Inget land på listan når 100 poäng och listans medelvärde hamnar på 43 poäng. Rapporten lyfter upp att EU-länderna i snitt har tappat poäng de senaste åren, samtidigt som initiativ för att begränsa korruption avstannat i många västeuropeiska länder.

Läs även: Forskare jämför den svenska korruptionen med södra Italien

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag