Sverige rasar i internationell ranking om ekonomisk frihet

Bild: Eget kollage
  • Måndag 14 sep 2015 2015-09-14
E-post 1494

STOCKHOLM Sverige placerar sig på plats 42 av 157 länder visar rapporten Economic Freedom of the World 2015, som rankar den ekonomiska friheten i världen. Det innebär att Sverige tappar sju placeringar jämfört med 2014. Sedan år 2000 har Sverige fallit 22 placeringar, från plats 20. 

Sverige fortsätter att rasa på de internationella rankinglistor som på olika sätt mäter vår levnadsstandard och utveckling som nation. Nu har ännu en ranking offentliggjorts. Economic Freedom of the World mäter och sammanställer i vilken grad länder är ekonomiskt fria.

Sverige sämst i klassen i tre kategorier

Årets upplaga rankar 157 länder för år 2013, vilket är det senaste året det finns data för. Årets rapport har författats av James Gwartney vid Florida State University samt Robert A. Lawson, Southern Methodist University och Joshua Hall vid West Virginia University. Sverige placerar sig på plats 42 av 157 länder. Ett ras på sju placeringar på bara ett år. Sedan år 2000 har Sverige halkat ner 22 placeringar.

– Sverige presterar sämst i tre kategorier. Det handlar om hur stor vår offentliga sektor är, våra marginalskatter och vår arbetsrätt. När regeringens politik slår igenom kommer vi att försämra oss mer på just dessa punkter, säger Jesper Ahlgren, chefekonom på Timbro i ett pressmeddelande.

Varannan krona passerar politiska institutioner

En annan sak som särskiljer Sverige från övriga länder som ingår i studien är att Sverige är det land där resursfördelningen i störst grad styrs av politiska beslut. Drömmen om en centralplanerad ekonomi lever alltså på sätt och vis vidare i nuvarande Sverige.

– Sverige placerar sig som det land som har mest politisk styrning av ekonomin, tillsammans bland annat Nederländerna och Danmark. Varannan krona som konsumeras går i något led genom politiska institutioner, säger Jesper Ahlgren.

– En friare ekonomi skulle inte bara ge utrymme för fler entreprenörer och därmed högre tillväxt. Det skulle också öka möjligheten för människor att styra över sina egna liv, konstaterar Ahlgren.

Rapporten i sin helhet går att ta del av på sajten Free The World.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag