Sverige skulle få lägst arbetslöshet i EU med Löfven – ligger på 22:a plats

Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 18 sep 2019 2019-09-18
E-post 7586

SVERIGE På Socialdemokraternas partikongress 2013 satte Stefan Löfven målet att Sverige skulle få EU:s lägsta arbetslöshet 2020 med hans partis politik. I dag, med några månader kvar till 2020, ligger Sverige på 22:a plats av EU:s 28 medlemsländer.

– Vi ska nå lägst arbetslöshet i EU. Det är det förpliktigande delmålet, men vi ska åt full sysselsättning. Det mina vänner, det är socialdemokratisk politik, sade Stefan Löfven på partikongressen för sex år sedan.

Tanken var även att få ned Sveriges arbetslöshet till under 4,8 procent vilket var den lägsta nivån i EU vid den tiden.

Regeringen försvarade målet år efter år fram till 2019 då det inte nämndes i den nya regeringsförklaringen. Även i regeringens budget som presenteras under onsdagen är målet frånvarande, rapporterar Sveriges Radio.

Enligt Eurostat ligger Sverige nämligen en bra bit från förstaplatsen i EU:s arbetslöshetsrankning – närmare bestämt på plats 22 med 6,8 procents arbetslöshet. Tjeckien toppar ligan med 2,1 procents arbetslöshet följt av Tyskland och Polen.

Sveriges Radio frågar finansminister Magdalena Andersson (S) på onsdagen om det hade varit möjligt att nå målet som sattes upp för sex år sedan.

– Det är en hypotetisk fråga, men däremot att ha det målet under förra mandatperioden, det var ju liksom en bra, det var en bra styråra för politiken, svarar finansministern.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag