Sverige står för kostnaden när andra länder släcker bränderna

Polen bistår Sverige med brandbilar. Foto: Flickr
  • Tisdag 24 jul 2018 2018-07-24
E-post 364

SVERIGE Flera länder har hörsammat Sveriges vädjan om hjälp med att släcka skogsbränderna. Men i slutändan är det Sverige som betalar deras kostnader.

Expressen rapporterar att det är mottagarlandet som får stå för hela notan när andra länder rycker in för att stävja skogsbränderna. Efter den stora branden i Västmanland 2014 fick svenska myndigheter betala 20,5 miljoner kronor för den internationella hjälpen.

Räkningen går till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Marcus Årskog, talesperson för MSB:s särskilda organisation som hanterar bränderna, tar som exempel att det italienska brandflyget kostar upp till två miljoner kronor att hålla i beredskap i åtta dagar. Kostnaderna för varje flygning tillkommer.

– Det är omöjligt att förutse den exakta flygkostnaden, men de arbetar för högtryck. De slår rekord. Till exempel genomförde de italienska planen 190 skopningar, alltså påfyllningar av vatten, på tre timmar, säger Marcus Årskog till Expressen.

Bränsle, löner, kost och logi är sådana kostnader som Sverige står för när utlandet kommer till undsättning. Hur stor den slutliga notan blir den här gången återstår förstås att se.

Läs även: Här tas polska brandmännen emot som hjältar

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag