Sverige: ”Största nazistiska kraftsamlingen sedan kriget”

  • Onsdag 19 mar 2014 2014-03-19
E-post 0

I sin årsrapport som blir offentlig på fredag hävdar Expo att Sverige just nu upplever den största nazistiska kraftsamlingen sedan andra världskriget. Man varnar speciellt för Svenskarnas parti.

-Risken är att vi efter valet har ett parti i beslutande församlingar som ser dagens statsskick som ett misslyckat experiment, kommenterar Anders Dalsbro, medförfattare till rapporten.

Varje år sedan 2009 har stiftelsen Expo gett ur årsrapporter där den rasideologiska miljön i Sverige beskrivs. Årets rapport, som offentliggörs på fredag, visar att antalet aktiva rasideologiska organisationer sjunker – i år är de 11. Däremot stärker och breddar de som är kvar sin verksamhet. Enligt rapporten genomfördes under 2013 2.333 rasideologiskt motiverade aktiviteter i Sverige. Det är en ökning med 28 procent jämfört med 2012. Aktiviteterna under 2013 bestod huvudsakligast av flygbladsutdelningar, torgmöten och sociala aktiviteter.

Störst har verksamheten varit i Stockholm följt av Västra Götaland, Värmland och Skåne.

De två tyngsta organisationerna är enligt rapporten Svenska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti, med dominans för Svenskarnas parti som satt upp som mål att erövra 10 kommunala mandat i höstens val.

I ett pressmeddelande säger Anders Dalsbro, medförfattare till rapporten och redaktör vid Tidskriften Expo:

-Risken är att vi efter valet har ett parti i beslutande församlingar som ser dagens statsskick som ett misslyckat experiment, och där rätt gener krävs för medborgarskap

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag