Sverige toppar EU med överklagade upphandlingar – Enorm kostnad för skattebetalare

Foto: Margo Åkermark (CC BY 2.0)
  • Tisdag 26 sep 2017 2017-09-26
E-post 6

SVERIGE Sverige toppar EU i mängden överklagade offentliga upphandlingar, cirka 8 procent av alla upphandlingar överklagas. Detta innebär en enorm kostnad får svenska skattebetalare och Upphandlingsmyndigheten har nu fått i uppdrag att kartlägga överklaganden.

Cirka 8 procent av alla offentliga upphandlingar i Sverige överklagas, det är flest i hela Europa. Mellan 2015 och 2016 ökade de överklagade offentliga upphandlingarna med 40 procent till omkring 4200 stycken, det uppger Sveriges Radio.

Enligt Christina Ramberg, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, orsakar krånglet med de offentliga upphandlingarna en enorm kostnad för svenska skattebetalare. Staten, landstingen och kommunerna gör offentliga upphandlingar för cirka 600 miljarder kronor om året, det utgör ungefär 20 procent av Sveriges samlade ekonomi.

Enligt Ramberg toppar Sverige inte bara listan, vi ökar dessutom väldigt snabbt i mängden överklagade offentliga upphandlingar.

Bakom denna utveckling ligger starka finansiella drivkrafter, uppger Christina Ramberg.

– Om jag är ett företag som har möjlighet att överklaga en upphandling och på så vis göra livet svårt för min konkurrent och dessutom kanske kunna tjäna en slant i skadestånd, då gör jag ju det, säger Christina Ramberg, till Sveriges radio.

Även advokater tjänar på utvecklingen eftersom de får betalt för att driva tvisterna, enligt Ramberg.

Regeringen har nu gett Upphandlingsmyndigheten i uppdrag att ta reda på varför så många offentliga upphandlingar överklagas i Sverige.

Johanna Elmstedt, projektledare på Upphandlingsmyndigheten, förklarar att det övergripande syftet är att kunna kartlägga överklaganden. Detta eftersom någon sådan kartläggning existerar inte idag vilket leder till att ingen bakgrund kan ges till varför Sverige toppar EU i överklaganden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag