Sverige utvisar 106-åring till Afghanistan

Foto: Faksimil Twitter
  • Fredag 18 aug 2017 2017-08-18
E-post 574

SVERIGE Världens äldsta flykting, 106-åriga Bibikhal Uzbeki, ska utvisas från Sverige. Familjen har överklagat migrationsverkets beslut men ärendet har inte behandlats av förvaltningsdomstolen än. 

Bibikhal Uzbeki uppges vara världens äldsta flykting, närmare bestämt 106 år. Hon har bott i Sverige sedan november 2015 men ska nu utvisas. Det uppger Blankspot.

Under 2015 uppmärksammades hon i medier som världens äldsta flykting, då huserade hon i ett flyktingläger i Kroatien, en bra bit hemifrån Kunduz i Afghanistan.

Uzbeki lyckades, tillsammans med familjen, till sist ta sig till Sverige.

Rutten gick från Afghanistan via Iran, Turkiet, Grekland och sen vidare in i Europa.

Eftersom 106-åriga Bibikhal inte kunde gå själv fick barnbarnen i familjen turas om att bära henne på ryggen. Vid några tillfällen blev hon tappad.

– Det var en svår resa och jobbig för hela familjen. Vi bar henne tills vi kom till Tyskland, där gav äntligen en läkare oss en rullstol, berättade sonen Mohammadhulla för Skaraborgs Läns tidning 2016.

Familjen kommer från Kunduz i Afghanistan där de i flera generationer levt som bönder. När krig och oroligheter ryckte allt närmre beslöt de sig för att fly.

I juni i år fick Bibikhal och hennes familj avslag på sina asylansökningar. Enligt Migrationsverkets beslut ska de utvisas till Afghanistan eller till något annat land som är villig att ta emot dem.

Bibikhahls juridiska ombud har överklagat beslutet från Migrationsverket, ärendet har ännu inte behandlats av förvaltningsdomstolen.

— Det är lugnt och fridfullt här. Där vi kommer ifrån är det oroligt, men här är det bra. Vi är väldigt tacksamma för att få vara här och glada för den vård som Bibikhal får i Sverige, sa barnbarnet Mohammad till Skaraborgs Läns tidning 2016.

Skulle du vilja se förändringar i svensk migrationspolitik?
1398 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag