Sverige vill ha tillbaka Aida Hadzialic – Här är reaktionerna på hennes avgång

Nyheten väcker starka reaktioner på Twitter. Foto: Faksimil Twitter / regeringen.se
  • Lördag 13 aug 2016 2016-08-13
E-post

SVERIGE Under lördagsförmiddagen meddelade gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) att hon avgår med anledning av att hon kört rattfull. Men i sociala medier uteblev kritiken, istället tycker många röster att hon borde stanna kvar som minister. ”Hoppas hon kan komma tillbaka i framtiden”, skriven en användare.

Under torsdagen var gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) i Köpenhamn för att titta på en konsert. I samband med det hade hon druckit två glas vin och, enligt egen utsago, fyra timmar senare satt sig bakom ratten och kört bil tillbaka till Sverige.

Men när hon väl kom över bron blev hon stoppad av polis och där konstaterades att hon hade 0,2 promille alkohol i blodet, alltså precis på gränsen för rattfylleri.

Avgår som statsråd

Under en presskonferens på lördagsmorgonen berättade Hadzialic om besöket i Köpenhamn och att hon gjort sig skyldig till rattfylleri. Hon berättade även att hon meddelat statsminister Stefan Löfven (S) om det som hänt. Sedan förklarade hon att hon kommer ta konsekvenserna av rattfyllan.

– Jag har uppfostrats till att ta ansvar för mina handlingar och det vill jag göra även i det här fallet. Därför har jag meddelat statsministern att jag som en konsekvens av detta väljer att sluta som statsråd i regeringen. På måndag kommer jag lämna in en begäran om mitt entledigande och statsministern har sagt att han kommer att acceptera denna.

Innan hon avslutade sin presskonferens förklarade hon även att hon är stolt över det hon uträttat under sin tid som statsråd. Hadzialic har kommit att bli mycket populär långt utanför Socialdemokraterna, inte minst då hon tidigare kritiserat identitetspolitik.

Många vill ha henne tillbaka

Reaktionerna på att Hadzialic avgår lät inte vänta på sig. Expressenprofilen Niklas Svensson skriver att han är ”övertygad om att vi inte hört det sista av Aida Hadzialic i svensk politik”.

Och likadant ser det ut från en rad olika Twitterkonton. Nedan har vi listat några av reaktionerna på att Aida Hadzialic nu alltså lämnar rollen som statsråd i regeringen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag