Sverigedemokrat vill ha moské till Kramfors – sågas av partiet: ”Inte vår politik och har aldrig varit”

Foto: Wikipedia/Kramfors kommun/Sverigedemokraterna
  • Lördag 16 mar 2019 2019-03-16
E-post 948

KRAMFORS SD:aren Mark Collins har skapat stora rubriker med en motion till kommunfullmäktige i Kramfors där han föreslår att det byggs en moské, något som Allehanda var först att rapportera om. Men motionen har inget stöd från resten av partiet. – Tvärtom går den emot stora delar av vårt ideologiska utgångsläge och de argument vi använder, som exempelvis, när vi pratar om ett sekulärt samhälle och att bli en del av det svenska samhället. Detta är helt oacceptabelt, säger Henrik Gustafsson, presschef Sverigedemokraterna.

Mark Collins är ledamot för SD i Kramfors kommun och har lagt en motion om att ett muslimskt kulturcentrum och en moské ska byggas vid Höga kusten.

Läs även: ”Jag har tagit mycket D-vitamin”: Så förklarar Pavel Gamov sitt beteende

Collins uppger i sin motion att han lagt märke att det är svårt att få folk att stanna i landsbygdskommunen Kramfors. Att bygga ett muslimskt kulturcentrum och en moské tror Collins skulle locka muslimer till Kramfors.

Han säger till DN att han vill bygga upp en ”infrastruktur” för muslimer.

– Området har tappat hälften av sina invånare på 30 år och för att vi ska överleva måste vi få hit folk, exempelvis nyanlända. Om vi ska locka hit dem och de ska känna sig delaktiga i samhället och stanna kvar måste det finnas en muslimsk infrastruktur, bland annat en moské. Det är en mossig gammal stad med mossiga politiker, och gör vi ingenting kommer det fortsätta att gå utför, säger Mark Collins.

Nyheter Idag har intervjuat Henrik Gustafsson, presschef för Sverigedemokraterna. Han uppger att motionen från Mark Collins på ett fundamentalt sätt går emot Sverigedemokraternas ideologi kring ett sekulärt samhälle och att människor ska bli en del av det svenska samhället.

– Det är en beklämmande motion, med ett beklämmande resonemang. Därtill att han inte tagit sig en minut att antingen läsa vårt principprogram eller dubbelkolla med valfri partikollega i sakfrågan, är i sig märkligt, säger Gustafsson.

Moskén och centrumet ska enligt Mark Collins finansieras av skattebetalarna i Kramfors och närliggande kommuner som också känner att man behöver få fler muslimer. Han tror också på ekonomiskt stöd från muslimska länder och muslimska organisationer i Sverige.

DN frågar Collins, som kallar Kramfors för en ”skithåla”,  vad han tror att partiet tycker om hans motion.

– Det vet jag inte. Jag har inte tid att kolla vad partiet tycker eftersom det handlar om att Kramfors måste räddas och är en ekonomisk fråga. Folk måste börja lyfta blicken, säger han.

Ordförande för SD i Kramfors Bengt Sörlin har kommenterat Collins i ett inlägg på Facebook. Sörlin skriver att SD i Kramfors inte står bakom eller är delaktiga i motionen från Collins.

Läs också: Den svenska diplomaten

Henrik Gustafsson utvecklar sin kritik av Mark Collins.

– Detta är inte vår politik och har aldrig varit. Tvärtom går den emot stora delar av vårt ideologiska utgångsläge och de argument vi använder, som exempelvis, när vi pratar om ett sekulärt samhälle och att bli en del av det svenska samhället. Detta är helt oacceptabelt.

Vad gör partiet nu?

– Vi har en rutin och ordning för att hantera den här typen av ärenden internt i partiet.

På Facebook kommenterar riksdagsledamoten Sara Seppälä, tidigare kommunfullmäktigeledamot i Kramfors. Hon förklarar att hon inte längre sitter i kommunfullmäktige och inte heller har träffat Mark Collins.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag