”Sverigedemokraterna är den gröna omställningens parti”

Ringhals kärnkraftverk. Bild: Tubaist/Wikimedia commons
  • Söndag 5 sep 2021 2021-09-05
E-post

”Sverigedemokraterna har under flera år talat om vikten av kärnkraft som stabil energikälla. Det gläds att andra partier numera tar efter Sverigedemokraternas politik likt fallet varit i flertalet andra frågor” skriver Eric Lindgren, Miljö och energipolitisk talesperson för Ungsvenskarna.

År 2020 hölls i Riksdagens kammare en omröstning gällande en hållbar energipolitik på initiativ av Sverigedemokraternas ledamot Mattias Bäckström Johansson. I motionen säkras en stabil samt koldioxidneutral energiförsörjning i lång tid framöver tack vare kärnkraftens fortsatta existens. En motion som både Liberaler, Moderater och Kristdemokrater röstade för. Dessvärre för det svenska samhället röstades motionen inte igenom.

Men motionen visar på Sverigedemokraternas vitala roll i energipolitiken. Sverigedemokraterna har under flera år talat om vikten av kärnkraft som stabil energikälla. Det gläds att andra partier numera tar efter Sverigedemokraternas politik likt fallet varit i flertalet andra frågor.

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Om lite mer än ett år är det val, då står mer än bara enskilda energikällor på spel. Faktum är att på lång sikt riskerar hela visionen om en modern, miljövänlig fossilfri omställning av samhället helt att stoppas.

Därför behöver det svenska folket rösta fram en kärnkraft-vänlig regering. Alla bilar, båtar, flygplan och vägar som skall elektrifieras kommer kräva stora mängder stabil och fossilfri el året runt. Då går det inte att önsketänka som regeringen för närvarande. Framförallt gällande något så vitalt som vår energiförsörjning.

Vindkraften som är regeringens gullebarn fungerar exempelvis inte när det blåser eller är för kallt. Redan har företag som exempelvis Pågen tidigare ställt in planer på ett nytt bageri på grund av instabilitet gällande elförsörjning.

Regeringens nuvarande politik hindrar alltså både tillväxt och arbetstillfällen på symbol politiska grunder. Det är ogenomtänkt energipolitik som varken är långsiktigt hållbar eller bidrar till till en sund ekonomisk tillväxt för både näringslivet, staten och dess invånare.

Med ett regeringsskifte slopas tidigare regeringars symbolpolitik och ersätts därmed med en mer hållbar energipolitik. En energipolitik där stabila, koldioxidneutrala energikällor såsom kärnkraften spelar en större roll. Detta gynnar likväl näringslivet, staten och dess invånare med jobb, ny teknik och det för Sverige in i framtiden.

Eric Lindgren
Miljö och energipolitisk talesperson Ungsvenskarna

Läs även: Vattenfall varnar för kärnkraftsstopp efter regeringens beslut

Läs även: KD: Kärnkraften bör klassas som hållbar energi

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag