Sverigedemokraterna drar igång valrörelse: Kräver folkomröstning om invandringen

Sverigedemokraterna håller presskonferens på torsdagen. Foto: Privat
  • Torsdag 15 okt 2015 2015-10-15
E-post 5662

STOCKHOLM Sverigedemokraterna drar nästa vecka igång en valrörelse med två olika kampanjer i syfte att hejda den stora invandringen till Sverige. – Det råder i praktiken ett undantagstillstånd, säger SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein till Nyheter Idag.

De två kampanjerna ska löpa parallellt – den ena i Sverige, den andra ute i Europa. I kampanjen riktad till Europa kommer bilder på trångbodda asylboenden och tältläger användas. Detta för att motverka den skönmålade bild som människosmugglare försöker lura i migranterna.

– Den ska rikta sig mot personer som inte är svenskspråkiga, men exakt hur den kommer vara släpps under nästa vecka, säger Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein till Nyheter Idag.

Många av de migranter som kommer till Sverige tror att det är ett lyxliv som väntar i det nya landet. Förra månaden uppmärksammade exempelvis socialdemokratiska Dala-Demokraten att det finns ett flertal arabiska nyhetssajter som utlovar blonda svenska flickvänner åt de irakiska och syriska män som tar sig till Sverige.

Genom att sprida en annorlunda bild av hur migranterna har det i Sverige hoppas SD hejda invandringsvågen.

Kräver folkomröstning

Den andra kampanjen riktar sig till svenska folket och är en kampanj för en folkomröstning om invandringen.

– I tider som är väldigt allvarliga för vårt land och där politiker inte riktigt vet vad som händer och hur de ska hantera saken, då är det dags att fråga folket, säger Wallerstein och fortsätter:

– Det är dags att folk får vara med och tycka och tänka om det här. Nu lägger man fram en budget där minst 80 procent av folket kommer få det sämre och det är ett ganska unikt läge. Därför anser vi det är viktigt att folk får vara med och tycka om hur vårt land ska utvecklas.

Hur folkomröstningsfrågan bör formuleras är inget som SD tagit ställning till ännu, men ambitionen med kampanjen är klar:

– Det mynnar ut i att man ska folkomrösta om den invandringssituation vi har idag, om den ska få fortsätta eller inte.

Använder valfonden

Sverigedemokraterna säger att de inte tänker spara på krutet i de två kampanjer som nu sjösätts. Det handlar om åtskilliga miljoner kronor som ska satsas för att sätta press på såväl regeringen som alliansen om att låta svenska folket få vara med och säga sin åsikt.

– Vi har bestämt att vi ska jobba med vår valfond och vår valfond är ganska omfattande. Vi är ett stort parti idag och vi lägger ned mycket krut på våra valkampanjer, säger Wallerstein.

– Vi ser att det i dagsläget inte är någon större idé att börja kampanja 2018, utan det är lika bra att komma igång nu. Vi har inte bestämt någon speciell summa, men det är mångmiljonbelopp i alla fall.

Ska synas i hela Sverige

Joakim Wallerstein förklarar att svenska folket kommer se kampanjen, såväl i TV som på lokal nivå.

– Vi har inte bestämt några exakta forum, men TV-reklam kommer vara aktuellt. Sedan beror det lite på, den internationella kampanjen kommer inte synas så mycket i Sverige men den svenska kommer vara väldigt lokalt förankrad efter olika kommuners specifika villkor och mötesplatser, säger han.

”Undantagstillstånd”

Inom Sverigedemokraterna har begreppet ”total invandring” börjat användas för att beskriva läget i Sverige där en allt större del av samhällets resurser satsas på att ta hand om migranterna. Inom partiet pratas det nu om att det i praktiken råder undantagstillstånd i Sverige.

– Läget i Sverige är så pass allvarligt att det nu i praktiken råder ett undantagstillstånd. Vi som parti kan då inte stå tysta och se på, utan vi måste och kommer agera, säger Wallerstein.

Enligt Wallerstein är det är något som alla, framförallt anställda, inom SD kommer märka av den närmaste tiden.

– Tjänstemän kommer beordras övertid, väldigt mycket kommer läggas åt sidan. Fokus ligger nu på att försöka hantera rådande situation.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag