Sverigedemokraterna får inte annonsera i Aftonbladet: Fel värderingar

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén. Foto: Nyheter Idag samt pressbild
  • Lördag 18 nov 2017 2017-11-18
E-post 1340

SVERIGE Sverigedemokraterna kommer inte tillåtas annonsera i Aftonbladet. Det beskedet ger Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén. Anledningen är att Sverigedemokraterna har värderingar som ”inte lirar med” Aftonbladets syn gällande alla människors lika rätt och värde, enligt Olsson Olsén. 

Sverigedemokraterna kommer inte tillåtas att annonsera i Aftonbladet. Det beskedet ger Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén i Ekots lördagsintervju.

SD kommer dock tillåtas få redaktionellt utrymme, i form av nyhetsbevakning och tillåtelse att få debattartiklar publicerade.

Att inte tillåta annonser från SD är ett beslut som fattades redan 2009 av Aftonbladets dåvarande chefredaktör Jan Hellin, numera programdirektör på SVT. Olsson Olséns besked är att Aftonbladet kommer stå fast vid beslutet även i fortsättningen.

– Det här var tidigare också Aftonbladets linje och efter att ha vägt fram och tillbaka och resonerat med min redaktionsledning har jag landat i beslutet att vi inte tar emot annonser från Sverigedemokraterna, säger Sofia Olsson Olsén till Ekot.

SD:s kommunikationschef säger till Aftonbladet att tidningens beslut ska ses som en del av Socialdemokraternas valkampanj, det uppger Aftonbladet. Nio procent av Aftonbladet ägs av LO.

– Vikten av en valrörelse för ett politiskt parti med sin kommunikation är att förklara vad partiet står för, och vad man vill i olika frågor. Om en tidning försöker hindra ett parti från att berätta det här så rubbas ju hela processen, och gör det svårt för väljarna att göra ett bra val, säger Joakim Wallerstein, kommunikationschef på Sverigedemokraterna till Aftonbladet. 

Sofia Olsson Olsén pratar inte bara om att Sverigedemokraternas värderingar skiljer sig från Aftonbladets när hon intervjuas av Sveriges radio. Hon redogör också för tidningens strategi gällande hur man ska kunna fortsätta sin verksamhet efter de uppmärksammade skandalerna där högt uppsatta medarbetare på redaktionen anklagats för sexism och våldtäkt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag