Sverigedemokraterna följer Liberalerna – Vill fortsatt tillåta religiösa friskolor

Foto: Max Pixel
  • Fredag 24 Nov 2017 2017-11-24
E-post 409

NORRKÖPING Under öppningstalet för Sverigedemokraternas landsdagar uppgav Sverigedemokraternas gruppledare, Mattias Karlsson, att partiets verkställande utskott vill fortsatt tillåta religiösa friskolor. Förslaget liknar liberalernas om att stoppa etableringen av nya skolor men låta de som finns idag, varav en del har kopplingar till islamistiska Muslimska Brödraskapet, få stanna.

Sverigedemokraterna håller just nu sina landsdagar. Under morgonen till fredagen höll Sverigedemokraternas gruppledare, Mattias Karlsson, ett öppningstal. Under talet förklarade Karlsson att partiet vill stoppa etableringen av nya konfessionella friskolor men inte stänga de redan etablerade.

Beslutet ska, enligt Karlsson, ha fattats av partiets verkställande utskott under onsdagen den 22 november. Beslutet liknar det som Liberalerna fattade under deras landsmöte i Västerås förra veckan. Beslutet för Liberalerna var en kompromiss inom partiet om att inte stoppa de religiösa friskolor som finns utan endast stoppa etableringen av nya.

LÄS ÄVEN: Liberalerna vill fortsatt tillåta religiösa friskolor

Det har uppdagats under de senaste åren att flera religiösa friskolor bedriver verksamhet som starkt krockar med sekulära värderingar och där pojkar och flickor segregeras på bland annat skolbussar.

LÄS ÄVEN: DO: Inte diskriminering när muslimsk friskola könssegregerar skolbussen

Det har även framkommit att flera av skolorna bedrivs av tvivelaktiga aktörer, bland annat med kopplingar till islamistiska Muslimska Brödraskapet. De här skolorna med islamistiska kopplingar drivs och finansieras i Sverige med hjälp av svenskarnas skattepengar.

Sverigedemokraterna föreslår ett moratorium för etableringen av religiösa friskolor i Sverige ”fram tills dess att vi är säkra på att vi har ett väl utbyggt och väl fungerande kontrollsystem på plats”, sa Mattias Karlsson under öppningstalet. SD kan alltså tänka sig att fortsätta tillåta etableringen av nya religiösa friskolor i framtiden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag