Sverigedemokraterna om vinstuttag från sjukvården: ”På sikt kan det lösa sig själv”

Foto: Wikipedia
  • Fredag 5 jan 2018 2018-01-05
E-post 116

STOCKHOLM Sverigedemokraterna vill inte införa begränsningar i de privata företagens vinstuttag från svensk sjukvård. Istället vill man ha skärpta kvalitetskrav.
– På sikt kan det lösa sig själv, säger Per Ramhorn, Sverigedemokraternas talesperson i sjukvårdsfrågor, till Nyheter Idag. 

Sverigedemokraterna vill inte införa begränsningar i hur mycket skattemedel privata företag ska kunna plocka ut som vinst, från den verksamhet de fått lov att bedriva inom svensk välfärd.

Nyheter Idag har talat med Sverigedemokraternas talesperson i sjukvårdsfrågor, Per Ramhorn.

Istället för vinstbegränsningar vill SD ha skärpta kvalitetskrav, enligt Ramhorn.

– Samhället måste ha mer befogenheter, om kraven inte uppfylls så kan de stänga ner det helt enkelt. Men det som är bra med kvalitetskrav är att om patienten inte är nöjd med vården så går man till en annan vårdgivare. På sikt kan det lösa sig själv.

Men det funkar väl bara i de större städerna?

– Ja, det är ju så att om du och jag skulle öppna vårdcentral så får vi samma vårdpeng och då gäller det för dig att få så mycket patienter som möjligt och ge en god vård och ett bra bemötande. För gör man inte det så kommer de lämna dig. Det är ju inte så att de får mer pengar.

Om företagen väljer att spendera skattemedlen i vinstuttag istället för vård så kommer patienterna välja en annan vårdgivare, enligt Ramhorn. Därmed är det inte ett problem att företagen själva bestämmer hur mycket skattemedel som de vill avsätta för verksamheten och hur mycket de vill ta ut i vinstuttag.

 Det är ju patienterna som avgör, tycker de inte att vården är bra så får de ju lämna.

Enligt Ramhorn kan man inte se någon större skillnad i utförandet hos privata och offentliga vårdgivare. Han refererar till socialstyrelsens syn på kvalitet.

– Parametrarna på de privata, där ligger de faktiskt något över den offentliga vården, både att personalen trivs bättre och även att patienterna upplever ett bättre bemötande.

Men då finns ju fortfarande argumentet att pengarna som tas ut i vinst skulle kunna återinvesteras i ännu mer vård då?

– Ja absolut, att det skulle bli ännu bättre så att säga.

– Om man tittar här i Stockholm, det sjukhuset som har högst kundnöjdhet eller personalnöjdhet det är Sankt Görans. Som är då offentligt finansierat men privatdrivet. Då är frågan vad man ska gå efter, är det viktigaste att patienterna och personalen är nöjda än att pengarna inte ska gå till vinst? Om du och jag skulle operera, det viktigaste är nog inte att sjukhuset gör vinst, det viktigaste är att operationen är bra och det blir bra kvalitet.

Men man skulle väl vilja ta det bästa av båda? Vad är det som gör att St: Göran är så bra, ligger det i att de tar ut vinst eller ligger det i att de är duktigare att organisera det?

– Cheferna på Sankt Göran, en som heter Tomas, nu kommer från Securitas från början, de sa så här att de lägger sig inte i vården för det är ju läkare och sjuksköterskor. Det de har lagt sig i är organisationen. Han tog ett enkelt exempel, väldigt basalt.

– Han sa ju det att ”jag lägger mig inte i sjukvården för jag kan ingenting om sjukvård överhuvudtaget”. men sen när det fanns någon EKG-apparat, då sprang personalen i rummen och leta efter den. Då gjorde de en enkel sak, att man ska ställa den på samma ställe. Men innan gjorde man så att man bara lät den stå i det rummet där man använt den, och plötsligt kunde man spara jättemycket tid där. Man ser att organisationen är jättejätteviktig.

Men då är det ju inte vinsten som bidragit till att de är så bra?

– Nej, det är väl att locka de här människorna till sig som är duktiga på att prestera. Det kostar kanske, jag kan tänka mig att VD:n på ST:Görans kanske har mer betalt än sjukhusdirektören på andra ställen.

– Utgångspunkten är kvaliteten och jag tror att om privata intressen vill investera i en sjukvård, då vill man ha tillbaka något också och det kan bli en win win effekt.  Mitt mål som politiker är att få en hög kvalitet på den sjukvården vi betalar skattepengar till sen hur det går till, det är naturligtvis intressant, men det viktigaste är att vi får ut den högsta kvaliteten av sjukvården.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag