Sverigedemokraterna vill förlänga lag om id-kontroller

Foto: Flickr/News Øresund - Johan Wessman/Sverigedemokraterna
  • Torsdag 15 Nov 2018 2018-11-15
E-post 1648

SVERIGE För en vecka sedan meddelade regeringen att Sveriges gränskontroller förlängs med tre månader. Men möjligheten till id-kontroller ingår inte förlängningen. I ett pressmeddelande uppger Sverigedemokraterna att man vill förlänga den lag som snart löper ut och som gör det möjligt för regeringen att införa id-kontroller på bussar, tåg och fartyg till Sverige.

Den tillfälliga lagen kom till i samband med migrationskrisen 2015 och innebär att regeringen kan införa id-kontroller på bussar, tåg och passagerarfartyg som kommer till Sverige från utlandet. Den 21 december upphör lagen att gälla.

Trots att id-kontrollerna avskaffades under våren 2017 menar SD att behovet kan komma att uppstå igen. Därför har partiet under torsdagen föreslagit att lagen förlängs med ett år genom ett så kallat utskottsinitiativ i justitieutskottet.

Även om behovet saknas för stunden kan läget snabbt förändras. Att regeringen i det läget skulle sakna mandat för att besluta om id-kontroller är oroväckande, säger Adam Marttinen (SD), rättspolitisk talesperson, i pressmeddelandet.

Regeringen meddelade för en vecka sedan att Sveriges inre gränskontroller förlängs med tre månader då det ”fortsatt finns ett hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige”. Men detta innefattar alltså inte möjligheten att införa id-kontroller.

– Under 2015 såg vi konsekvenserna av en dålig beredskap. Då är det viktigt att vi drar lärdomar och ser till att det finns verktyg för att kunna hantera liknande situationer i framtiden, säger Adam Marttinen.

Läs även: Efter slopade id-kontroller: Kraftig ökning av asylsökare till Sverige

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Borde det göras id-kontroller på fordon som kommer till Sverige?
1224 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag