Sverigedemokraterna vill utreda förstatligande av sjukvården: ” Vi kan aldrig få en jämlik sjukvård när vi har 21 olika landsting.”

Per Ramhorn, i bakgrunden danska Rigshospitalet. Foto: Wikipedia & Riksdagen.se
  • Fredag 5 jan 2018 2018-01-05
E-post 544

STOCKHOLM Sverigedemokraterna vill tillsätta en utredning för att på sikt förstatliga sjukvården, det uppger Per Ramhorn, SD:s talesperson i sjukvårdsfrågor, för Nyheter Idag.
– Vi kan aldrig få en jämlik sjukvård när vi har 21 olika landsting, säger Per Ramhorn till Nyheter Idag. 

Sverigedemokraterna vill tillsätta en utredning för att på sikt förstatliga sjukvården, det uppger Per Ramhorn, SD:s talesperson i sjukvårdsfrågor, för Nyheter Idag.

– Vi har i vår budget att på sikt tillsätta en utredning för att på sikt förstatliga sjukvården. Du vet, i ett landsting kan du få en medicin för den är billigare medan i ett annat landsting kan du få en mycket mer effektiv medicivin för att de satsar mer på det. Vi kan aldrig få en jämlik sjukvård när vi har 21 olika landsting.

Är ni ensamma om det?

– Nej, KD vill också förstatliga det. Vi har drivit länge att man måste börja någonstans.

Antingen med universitetssjukhusen eller de rättspsykiatriska avdelningarna, föreslår Ramhorn.

Han fortsätter att berätta om hur det skiljer sig i vård beroende på vilken rättspsykiatrisk avdelning man hamnar på.

– Jo, en patient som de behåller i Vadstena hade man kanske skrivit ut i Växjö eller i annat område, för man har olika verktyg för att skriva ut människor, så det är jätte rättsosäkert, även där så att säga. Så en patient som man hade släppt ut i Sundsvall, hade man inte släppt ut i Vadstena. Man har inget samarbete överhuvudtaget, man är i sina egna landsting, egna regler, egna bedömningar. Helt orimligt.

Ramhorn är oroad för att det svenska sjukvårdssystemet ska bli så illa som det är i USA.

– När man väl börjar gräva på djupet så ser man hur mycket luckor det finns inom välfärden. Det finns inget tecken överhuvudtaget på att det finns någon vändning på det och i förlängningen kommer detta leda till att fler och fler kommer skaffa egna privata sjukförsäkringar.

Och det urholkar hela systemet?

– Ja, precis och det är ju dit vi inte vill. Man får bestämma sig, antingen ska vi ha en välfärd som är värd namnet och det vill vi, eller så får man ha ett försäkringssystem som i USA va. Man kan ju inte ha båda, väldigt högsta skatter och sen Europas längsta vårdköer. Det innebär att folk kommer inte vilja betala skatt i slutet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag