Sverigedemokraterna vill återupprätta medborgarkontraktet i ny reklamfilm — ”Ett starkt svenskt medborgarskap överbrygger konfliktlinjerna”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 14 maj 2016 2016-05-14
E-post 878

SVERIGE Sverigedemokraterna har släppt en ny reklamfilm där de ger sin analys av tillståndet i dagens Sverige och vad som behöver göras åt det. — Allt fler känner inombords att det är mycket som inte står rätt till, säger Jimmie Åkessons röst i filmen.

I filmen målar Jimmie Åkessons narrativ till tonerna av pianomusik upp ett Sverige i sönderfall. Klippen visar olika scener från händelser i dagens Sverige, såsom helgfiranden, fotbollsmatcher och Jimmie Åkesson flanerande i Stockholms stad. Men också mer dramatiska scener som förortskravaller och polisingripanden.

Texten fortsätter efter den inbäddade filmen.

— Bortom maktens förvanskade berättelser, skönmålning och kampanjournalistik så finns det en verklighet. En verklighet med splittrnig, segregation och polarisering. Bortom de övriga partiernas falska lovord, bortom talen om att vi ska öppna våra hjärtan, finns ett samhälle som förlorat hemkänslan, optimismen och tillit.

Narrativet berättar Sverigedemokraterna varnat för detta, att vårt samhälle är på väg att falla samman och att vi nått ett läge där vi måste ”våga vara öppna och ärliga och lägga undan prestigen”. Detta för att landet ska kunna ta sig ur ”den värsta samhällskris Sverige genomlevt i modern tid”.

I filmen talar Jimmy Åkesson om en revitalisering av medborgarkontraktet som innebär såväl plikter som skyldigheter. Han menar att vi måste ”stärka vägen” till samhörighet bland de som vill bli en del av samhället och att det finns problem med att medier tystar ”oppositionen” som vill detta. Konfliktlinjerna som medierna målar upp i dagens samhälle är enligt Åkesson falska.

— Konflikten i det svenska samhället handlar inte om hudfärg, kön, sexuell läggning eller klass. Konflikten går inte heller mellan dem som är födda i landet och de som inte är det. Den verkliga konflikten går mellan det konstruktiva och det destruktiva. Mellan den som är beredd att anstränga sig, bidra och göra insatser för vårt land, och den som inte är det.

— Mellan den som bygger bilarna och den som bränner bilarna. Mellan den som fyller våra barn med kunskap och självrespekt, och den som fyller dem med droger och självömkan. Kort sagt, konlikten står mellan de som stärker vårt land, och de som förstör vårt land. Min övertygelse är att ett starkt svenskt medborgarskap överbrygger de konstlade konfliktlinjerna och ger oss den sammanhållning vi behöver för att klara de svåra utmaningar vi står inför. Det är i medborgarskapet vi hittar medborgarandan, vårt arv, respekten för kulturen och de generationer som byggt upp det här landet. Det är så du, jag och dem kan bli vi.

Den avslutas med att Jimmie Åkesson deklarerar att hans dröm är en stärkt enighet i vårt land, att det är för framtiden och våra barn och vår plats i världen.

”Klartext om vad dom flesta av oss går och grunnar på”

Videon från Sverigedemokraterna har publicerats i sociala medier och fått stor spridning på Facebook. I kommentarsfältet till videoklippet på Sverigedemokraternas Facebooksida är det överväldigande positiva omdömen om videons budskap.

”Rätt man på rätt plats. Pratar klartext om vad dom flesta av oss går och grunnar på”, lyder en av kommentarerna.

Det förefaller även som att Åkesson och hans parti når ut till nya väljare som tidigare inte sett SD som ett alternativ. Samtidigt har samhällsproblem som på olika sätt kopplas till invandring kommit att bli allt mer dominerande i svensk politiskt debatt.

”Har inte hållit med dig förut Jimmie! Men jag inser mer och mer om hur jävla rätt du har! Jag är fan övertygad nu! Dig skulle jag vilja se som statsminister i nästa mandatperiod”, skriver en annan Facebookanvändare.

Får visst medhåll från statsvetare med bakgrund på vänsterkanten: ”Vårt land håller på att falla samman”

Statsvetaren Markus Allard med bakgrund på vänsterkanten håller med om filmens budskap med aveende på att landet Sverige är i sönderfall. Han menar dock att de som är de största förnekarna av detta är politikerna själva. Även Jimmie Åkesson får sig en rejäl släng av sleven.

— Vårt land håller på att falla samman och de som förnekar att vårt land faller samman består till största grad av de politiker och kapitalister vars giriga rofferi och korruption orsakat förfallet. När svenska äldre sitter i sin egen avföring, mammor bränner ut sig på lågbetalda arbeten och pappor dör på svenska byggen så sitter Jimmies egen svärmor i riksdagen och lyfter ut 62400 kronor i månaden och motiverar det med den hånande kommentaren ”för att jag kan”, säger Markus Allard till Nyheter Idag.

Jimmie Åkesson själv har en månadslön runt 100 000 kronor i månaden. Det är inte fosterlandskärlek att plocka ut en så hög lön åt sig själv när det går så illa för Sverige menar Allard.

Markus Allard

Markus Allard, statsvetare och partiledare Foto: Örebroar’n/skärmdump

Markus Allard, som också är partiledare i lokala Örebropartiet, säger till Nyheter Idag att våra förfäder ”spillde sitt blod” i kampen för att ge efterföljande generationer ”ett fosterland att vara stolta över” och att det krävs en ny politik för att bevara det.

— Om vi ska kunna rädda det sista som finns kvar emot de enorma utmaningar vi står inför så krävs det en politik som utgår från svenskars vardag och verklighet – inte en politik som utformats av riksdagsskolkare och rika partiledare. Där går skiljelinjen mellan oss sanna patrioter och de politiker som vill profitera på det elände vi befinner oss i. Det är fegt att blunda för konflikten mellan svenska folket och den korrupta makteliten, man måste ta den på allvar, säger Allard till Nyheter Idag.

Vissa av klippen som visas i Sverigedemokraternas reklamfilm har SD köpt av Nyheter Idag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag