Sveriges arbetslöshet fjärde störst inom EU

Foto: Florian Prischl CC BY 2.0 (Flickr)
  • Torsdag 2 sep 2021 2021-09-02
E-post

Sveriges arbetslöshet är den fjärde största inom EU. Det visar en den senaste statistiken från Eurostat, rapporterar TT. Enligt Eurostat är det bara Grekland, Spanien och Italien som har högre arbetslöshet bland EU-länderna.

Siffrorna, som kom under onsdagen och gäller för juli 2021, visar att Sverige har en arbetslöshet på 9 procent. För länderna med högre arbetslöshet landar Italien på 9,3 procent, Spanien på 14,3 och Grekland på 14,6.

Läs även: Löfvens dystra facit

Statistiken visar att Sveriges procentuella andel arbetslösa är högre än den för hela EU, som ligger på 6,9 procent. Siffrorna kan också jämföras med övriga EU-länder inom Norden där Danmarks ligger på 4,3 procent, Islands på 6,4 och Finlands på 8.

De flesta EU-länders arbetslöshet har gått ned det senaste året. Detta beror till stor del på att turistnäringen tagit fart igen efter nedgången under coronapandemin.

Totalt sett har arbetslösheten i EU minskat från 7,6 procent till 6,9 procent mellan juli 2020 och juli 2021. Minskningen gäller emellertid inte för Sverige som under samma period haft oförändrade siffror.

Lägst andel arbetslösa uppvisar Tjeckien med en siffra på 2,8 procent. Därefter följer Nederländerna (3,1 procent), Malta (3,3 procent) och Polen (3,4 procent).

Läs även: Så gick det med ”EU:s miniminivå” – Sverige ger uppehållstillstånd till nästan 3 gånger fler asylmigranter än nordiska grannarna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag