Sveriges export till EU har minskat sedan EU-inträdet

  • Tisdag 4 mar 2014 2014-03-04
E-post 0

Sveriges EU-export var större före Sveriges EU-medlemskap än efter. Det visar en ny rapport från Riksdagens utredningstjänst.
– Det tar udden av argumentet att EU-medlemskapet behövs för exportens skull, säger SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth till Nyheter Idag.

Sverige blev EU-medlem 1 januari 1995. Vår varuexport till EU-marknaden, av den totala varuexporten, var då 61,6 procent. 2012 var den nere i 56,7 procent – alltså en minskning sedan EU-inträdet med 4,9 procent.

– Det handlar dessutom om en kontinuerlig minskning genom åren, det är ingen tillfällig svacka nu på slutet, säger SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth till Nyheter idag.

Det är Riksdagens utredningstjänst som tagit fram uppgifterna på uppdrag av Ekeroth.

– Jag ville se hur det verkligen förhåller sig med EU-exporten, hur betydelsefullt EU-medlemskapet är för den, säger han.

– Det här resultatet tar udden av EU-förespråkarnas argument. De hävdar ju att vi är extremt beroende av det överstatliga EU för vår export. Nu visar statistiken att det inte är sant. EU-medlemskapet behövs inte alls som en motor för Sveriges export – vi klarade oss bättre när vi var självständiga!

Rapporten visar att handeln med världen utanför EU växer betydligt mer än handeln med de 28 EU-länderna. De nya marknader som öppnats utanför EU har sedan 1995 bidragit till en svensk exportökning med närmare 150 procent visar rapporten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag