Sveriges kulturarv förstörs systematiskt – föremål från järnåldern skickas för metallåtervinning

En amulettring som numera förstörts. Foto: Arkeologerna vid Statens historiska museer
En amulettring som numera förstörts. Foto: Arkeologerna vid Statens historiska museer
  • Onsdag 9 aug 2017 2017-08-09
E-post 2135

SVERIGE Ovärderliga järnföremål från järnåldern och vikingatiden skickas som skrot för metallåtervinning. Det uppmärksammar Svenska Dagbladet under onsdagen.

Det är Johan Runer, arkeolog vid Stockholms länsmuseum, som slagit larm om hur länsstyrelserna i Sverige missköter vårt kulturarv. Anledningen är att man inte anser sig ha resurser för att ta hand om och konservera alla metallföremål som hittas i samband med arkeologiska utgrävningar.

I artikeln tas en utgrävning av Flädie utanför Lund i Skåne upp som exempel. Platsen undersöktes av arkeologer i samband med att en trafikplats förra året skulle byggas om vid motorvägen E6. I den rapport som sammanställdes i samband med utgrävningen listas ett stort antal fynd.

Men arkeologerna hade inte resurser att ta vara på allt och tvingades ”gallra” ett stort antal föremål, det vill säga skicka dem till skroten. Bland annat ett flertal mynt och knappar samt en kniv och en ring.

Andra föremål som slängts är amulettringar som var rituella föremål för fornsvensken under vendel- och vikingatiden.

– Det är provocerande när man i andra länder gör allt för att bevara kulturarvet och vågar livet för det, säger Lena Holmquist som är arkeolog vid Stockholms universitet med inriktning på vikingatiden.

Enligt SvD:s kulturskribent Ola Wong handlar det om att ”snabbt och billigt få undan kulturarvet” för att kunna komma igång med planerade väg- eller husbyggen.

Runer säger också att arkeologer inte ger bort eller säljer fynden till samlare, något som hade kunnat rädda dem till eftervärlden. Anledningen är att man inte vill skapa en marknad för fornföremål och därmed uppmuntra plundrare att ge sig ut med metalldetektorer för att söka upp egna fynd.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag