Sveriges Radio kallar misstänka våldtäktsmännen på Gotland för ”syndabockar”

Gruppvåldtäkten har skapat kraftiga reaktioner på Gotland. På bilden syns en gata i Visby.
  • Torsdag 13 okt 2016 2016-10-13
E-post

GOTLAND Istället för begreppet ”misstänka gärningsmän” väljer producenten Jenny Pettersson på Sveriges Radio att använda ordet ”syndabockar” om de fem män som är misstänka för gruppvåldtäkten på en rullstolsbunden kvinna på Gotland. – Då blir det naturliga att hitta syndabockar och vilka blir då syndabockar i det här? Jo det blir ju de här fem männen och åklagaren, säger Pettersson i ett radioinslag.

I ett inslag i Sveriges Radio intervjuas den egna medarbetaren Jenny Pettersson, som är producent på Sveriges Radio i Gotland, om situationen efter att en gruppvåldtäkt mot en rullstolsburen kvinna uppmärksammats. Efter att det stod klart att fem misstänka gärningsmän sattes på fri fot kom kraftiga missnöjesyttringar i sociala medier. Även en demonstration till stöd för brottsoffret arrangerades.

Men när Pettersson ska redogöra för historien använder hon inte det vedertagna begreppet ”misstänkta gärningsmän”. Istället väljer hon att referera till de misstänkta gärningsmännen som ”syndabockar” – en term som används om någon som felaktigt får skulden för något.

– Då blir det naturliga att hitta syndabockar och vilka blir då syndabockar i det här? Jo det blir ju de här fem männen och åklagaren som då inte häktade de här personerna, förklarar hon i radioinslaget.

Att Pettersson använder termen syndabockar har uppmärksammats av en Facebooksida som utger sig för att granska Public Service. Nu möter inslaget kritik av flera personer i sociala medier som menar att ordvalet är olämpligt.

När Nyheter Idag når Jenny Pettersson över telefon förklarar hon att hon själv inte mötts av någon kritik för att hon använt ordet ”syndabockar”.

– Jag har inte funderat så mycket över det eftersom jag inte hört någon reaktion kring det, säger hon till Nyheter Idag.

Påstod felaktigt att det inte finns information om händelsen

Men det förekom även ett påstående i inslaget som kan ifrågasättas. På en rak fråga om vad man egentligen vet om vad som hänt menar Pettersson att det på grund av förundersökningssekretess inte går att säga någonting.

– Ingenting i nuläget eftersom det är förundersökningssekretess, påstår Pettersson i radioinslaget.

Det är ett påstående som inte är helt sant. Nyheter Idag har vid flera tillfällen talat med målsägarbiträdet Staffan Fredriksson som har redogjort för den rullstolsbundna kvinnans version. Tidningen Aftonbladet rapporterade den 5 oktober att enligt åklagaren har en av männen själv erkänt att han haft samlag med kvinnan. Aftonbladet skriver även att utredningen talar starkt för att ytterligare en av männen haft samlag med kvinnan.

Men Pettersson säger att hon inte känt till uppgifterna från åklagaren som Aftonbladet berättar om.

– Ja okej. Ja men då kom det efteråt då.

Nej, det är uppgifter som funnits i en vecka…

– Jag har inte fått det bekräftat till mig, därför kan inte jag gå ut med den så att säga, svarar Pettersson.

Anledningen till att männen släpptes är, enligt Fredriksson, i grunden en juridisk teknikalitet som beror på att kvinnan som på grund av sin funktionsnedsättning inte kunde göra tillräckligt motstånd. Detta har Nyheter Idag tidigare rapporterat ingående om.

Nedan kan du höra delen där Pettersson kallar de misstänkta gärningsmännen för ”syndabockar”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag