Sveriges Radio P3 om Alice Teodorescu: ”Var inte en sån husblatte”

Sveriges Radio och Alice Teodorescu. Foto: Fakismil sr.se samt Frankie Fouganthin / Wikimedia commons
  • Lördag 7 mar 2015 2015-03-07
E-post 736

STOCKHOLM I dagens program ”Veckans boss med tankesmedjan” i Sveriges Radio P3 var uppmaningen till Göteborgspostens nya politiska redaktör Alice Teodorescu tydlig. – Var inte en sådan husblatte, förklarade Dilan Apak i det statliga radioprogrammet.

Idag sände det statliga public service-bolaget Sveriges Radio sitt program ”Veckans boss med tankesmedjan” där dagens ämne handlade om Göteborgspostens nya politiska redaktör Alice Teodorescu. Under programmets gång framfördes en tydlig uppmaning till Teodorescu, som själv kommer från Rumänien.

– Var inte en sådan husblatte, förklarade Dilan Apak i programmet.

Väcker kraftiga reaktioner

I  programmet jämfördes Alice Teodorescu med lasermannen som sköt flera personer med det gemensamma att de hade mörkt hår eller mörk hudfärg. Men det tog inte stopp där, en av personerna raljerade över fler allvarliga ämnen.

– Mitt register är mer rasbiologiskt, var en av kommentarerna i programmet som ska vara någon slags humorprogram enligt Sveriges Radio.

Inslaget väcker inte oväntat reaktioner och den borgerlige debattören Ivar Arpi är bekymrad och upprörd på twitter där han poängterar just det faktum att Teodorescu kallas för ”Husblatte”.

Efter att Arpi uppmärksammar programmet och vad som sägs i ”Veckans boss med tankesmedjan” medger Dilan Apak att det var hon som fällde kommentaren om att Teodorescu är en ”husblatte”. Men Apak menar att raljerandet om Teodorescus bakgrund bara var menat som ett skämt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag