Sveriges Radio: ”Rasistiska ord som ’indian’ och ’eskimå’ är INTE okej!”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 20 jul 2020 2020-07-20
E-post

SVERIGE Indian och eskimå anses nu vara rasistiska ord som inte får användas i radioprogrammet Ekots kommentarsfält på Facebook. Kommentarer som innehåller dessa ord rensas bort, meddelar public service-programmet.

Glassföretaget Triumf Glass har fått kritik för en av deras glassar som fått sin namn efter den amerikanska indianhövdingen Sitting Bull. Det är i samband med en artikel om detta som Sveriges Radios Ekot slår fast att ordet ”indian” är rasistiskt.

”God morgon! Nu har kommentarsfältet rensats, rasistiska ord som ’indian’ och ’eskimå’ är INTE okej!”, skriver Ekot på måndagsmorgonen i en kommentar till sitt inlägg på Facebook.

Flera personer undrar vad Ekot menar. ”Jag hade ingen aning om att det var rasistiska ord. Har ni en lista på alla ord som är rasistiska, så att man vet?”, frågar exempelvis Magnus Hansson.

Lite senare svarar Ekot:

”Såsom man inte använder n-ordet längre till att referera till svarta människor så gäller detsamma för ovannämnda ord. Detta är vad som gäller. Fortsätter man använda dessa ord i våra kommentarsfält så kan man komma att blockas.”

Ekot hänvisar därefter till SR:s kommentarsregler som bland annat slår fast att kommentarer som innehåller ”olika former av rasism och främlingsfientlighet” raderas.

Senare får Ekot nog av meningsutbytet med sin publik: ”Nu får vi sätta punkt för denna tråd. Fortsätter man kommentera så kommer kommentaren raderas.”

Nyheter Idag söker SR.

Så sent som den 3 mars i år användes ordet ”indian” av Sveriges Radio själva i ett inslag som fortfarande ligger uppe på företagets webb.

 

I ett inslag i Sveriges Radio från 2014 med titeln ”När skandinaver och indianer möttes på prärien” använder Sveriges Radio begreppet ”indian”. Det är vad en ättling av siouxstammen som intervjuas uppger att hon kallar sig för.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service?

Nyheter Idag tar inte emot något presstöd eller tvångsavgifter utan är beroende av det frivilliga stödet från våra prenumeranter.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag