Sveriges Radio stoppade gräv om PISA-skandalen
Sveriges Radio vägrade rapportera om PISA-skandalen ett halvår innan Expressen publicerade nyheten. Det avslöjar den tidigare SR-reportern Ludde Hellberg i en artikel i Kvartal. Hellberg blev tillsagd att sluta arbeta på historien, som han istället tog med sig till Expressen när hans slutade på Sveriges Radio.
I juni 2020 avslöjade Expressen att Sverige fuskat med resultaten i PISA, den internationella studie som jämför studieresultat mellan länder. Sverige hade sorterat bort studenter med utländsk bakgrund i högre utsträckning än PISA:s regler tillåter, och på så sätt fått ett bättre resultat i studien.
Läs även: Reporter på Sveriges Radio hade relation med islamistisk säkerhetsrisk
Men Expressen var inte först med nyheten, som i själva verket hade grävts fram av en reporter på Sveriges Radio. Reportern fick emellertid order av sina chefer att överge PISA-grävet. Nu berättar den tidigare SR-reportern Ludde Hellberg historien i en artikel för Kvartal.
I artikeln beskriver Hellberg responsen på storyn från sina chefer på Sveriges Radio som oengagerat och ointresserat.
– Men professorerna på Skolverket har ju räknat på det här i flera månader. Hur skulle du kunna räkna ut det här på bara ett par dagar? ska en chef ha sagt enligt Hellberg.
Hellberg hade vid det laget redan spelat in flera anmärkningsvärda uttalanden från tjänstemän på Skolverket och gick vidare till en annan person på Sveriges Radio.
Resultatet blev att han på nytt beordrades att överge grävet för att istället skriva artiklar som kunde användas under julhelgens ledigheter, den så kallade ”julsäcken”, bland annat en artikel om butikspersonal som tvingas lyssna på julmusik hela dagarna.
I mitten av december lämnade Hellberg Sveriges Radio för att som frilansare ägna sig åt PISA-grävet, som ett halvår senare publicerades av Expressen.
I sin artikel i Kvartal berättar Hellberg även om andra händelser på Sveriges Radio, som när en äldre kollega inför ledningen kallade SD för ett ”brunt parti” utan att någon reagerade, när en reporter på livedesken ägnade sin arbetstid åt att studera japanska istället för att arbeta, och när Ekots redaktion valde att fika istället för att bevaka ett möjligt sprängdåd mot Jimmie Åkesson.
Läs även: Sveriges Radios VD: Extern utredning av oss bryter mot grundlagen
Läs även: Tipsade Migrationsverket om misstänkt asylfusk – hängs ut av Sveriges Radio: ”Angivare”