Reporter på Sveriges Radio hade relation med islamistisk säkerhetsrisk

Radiohuset på Gärdet. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 5 maj 2021 2021-05-05
E-post 590

En reporter på Ekot i Sveriges Radio inledde en relation med islamisten Raad Al-Duhan som hon rapporterat om, avslöjar Doku. Al-Duhan är son till Abo Raad, imam i Gävle, och både far och son klassas som säkerhetshot av Migrationsverket, Säkerhetspolisen, Migrationsöverdomstolen och regeringen.

Raad och Al-Duhan är irakiska medborgare som förvägrats svenskt medborgarskap, och hör till de sex islamister som togs i förvar enligt lagen om särskild utlänningskontroll år 2019.

Regeringen beslutade att utvisa alla sex men endast en av dem, Vetenskapsskolans förre ägare Abdel Nasser El Nadi, har självmant lämnat landet. Övriga är kvar i landet på grund av verkställhetshinder och har anmälningsplikt hos polisen.

Läs även: Försvaret: Går inte att utvisa Abo Raad – kan ”råka väldigt illa ut”

Höster 2019 gjorde Ekot ett femtontal reportage om ärendet, som ofta var kritiska mot Säpo och övriga myndigheter. Flera av reportagen gjordes av en reporter som inledde en relation med Al-Duhan.

Förutom de kritiska reportagen skrev reportern kritiska inlägg på Twitter, där hon skrev att personerna var kopplade till ”det muslimska civilsamhället” och ifrågasatte grunden till myndigheternas bedömningar.

Även reporterns mamma har engagerat sig i fallet med Al-Duhan, skriver Doku. I februari 2020 skriver mamman brev till justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg där hon kritiserar behandlingen av islamisterna.

Den 28 augusti 2020 folkbokför sig Al-Duhan på mammans adress i södra Stockholm. Enligt uppgifter till Doku bor Al-Duhan i själva verket hos reportern som han har ett förhållande med.

Läs även: ”Utvisa IS-imamerna” – tyst motdemonstration när Abo Raads anhängare manifesterade

Det är oklart hur länge reporterns relation med Al-Duhan pågått. Reportern uppger till Doku att hennes relation med Al-Duhan var strikt journalistisk när hon arbetade med sina reportage under 2019.

Reportern har emellertid rapporterat om Al-Duhans pappa Abo Raad under 2020, samt deltagit i Studio Ett i egenskap av reporter i ärendet i ett inslag om Abo Raad i juli 2020, en månad innan Al-Duhan folkbokför sig hos hennes mamma.

– Så fort jag fick reda på att redaktionens integritet kunde ifrågasättas agerade jag. Det resulterade i att hon slutade på egen begäran i början av oktober 2020, säger Klas Wolf-Watz, ansvarige utgivaren för Ekot, till Doku.

Reportern skriver till Doku att hon och Al-Duhan umgåtts ”sedan sommaren 2020 som vänner”, och att hennes mamma kom i kontakt med honom i samband med det. Mamman ska enligt reportern ha erbjudit honom att bo i hennes lägenhet under en period när hon själv och hennes man inte vistades på adressen.

Hon uppger att hon informerade sin tidigare arbetsgivare Sveriges Radio om sin relation till Al-Duhan, och att hon en tid senare valde att sluta på egen begäran.

Läs även: Grattis Löfven: Utvisning av radikale imamen Abo Raad kan bli fråga för regeringen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag