Sveriges Radio utelämnade sexdömd politikers parti – får stenhård kritik

Foto: Nyheter Idag / Facebook
  • Onsdag 2 jan 2019 2019-01-02
E-post 4579

VÄSTSVERIGE En västsvensk S-politiker har dömts till fängelse sedan hon haft sex med en 16-årig boende på ett HVB-hem för ensamkommande ungdomar. När Sveriges Radio rapporterar om saken utelämnar man kvinnans partitillhörighet – något som får Hanif Bali att gå i taket.

Bland annat SVT Nyheter Väst har rapporterat att en kvinna i 45-årsåldern döms till sex månaders fängelse för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Kvinnan jobbade på ett HVB-hem för ensamkommande ungdomar under hösten 2017, och det var då hon hade sex med en 16-årig boende.

Samtidigt var kvinnan aktiv i Socialdemokraterna i sin västsvenska hemkommun. Hon satt också som nämndeman i den tingsrätt som senare dömde henne. När den sexuella relationen avslöjades sade hon upp sig från jobbet och lämnade sina politiska uppdrag.

När P4 Göteborg rapporterar om saken, med hänvisning till SVT, nämner kanalen att kvinnan var politiskt aktiv men inte i vilket parti – något som uppmärksammades av Twitterkontot Granskning av public service.

En som har reagerat på SR:s rapportering är riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

Läs också: Ann Heberlein: När trollen spricker i solen – medieåret 2018

Den dömda kvinnan har överklagat tingsrättens dom till hovrätten och vill bli helt frikänd. Hon säger att det var 16-åringen som tog initiativet medan han säger att han deltog motvilligt. Tingsrätten menar att det inte spelar någon roll om killen deltog frivilligt eller inte eftersom han var i beroendeställning till kvinnan.

Läs även: Här attackeras Resecentrum i Strängnäs med fyrverkerier

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag