Sveriges Radio kommer spela Strömstedts låt trots den politiska texten om SD

Sveriges Radio tänker spela Strömstedts politiska låt. Foto: Ellgaard Holger, Wikimedia Commons samt Faksimil Youtube
  • Söndag 8 Nov 2015 2015-11-08
E-post 449

STOCKHOLM Sveriges Radio som ingår i Public Service har, iallafall på pappret, regler om att vara politiskt neutrala i sina sändningar. Men nu gör den statliga mediejätten ett undantag för Niklas Strömstedts låt som går till attack mot Sverigedemokraterna.

Under gårdagen sjöng artisten Niklas Strömstedt en cover på ”Happy Nation” med en omarbetad text som klumpar ihop Sverigedemokraterna med nazister i TV4-programmet ”Så mycket bättre”. Låten har hyllats av en rad kulturpersonligheter, men samtidigt kritiserats av människor i sociala medier.

En frågeställning som blivit aktuell är hur Public Service kommer ställa sig till att spela den typen av musik som tar ett så starkt ställningstagande. Enligt regelverket för företag som SVT och Sveriges Radio ska de förhålla sig neutrala, men när det kommer till Strömstedts låt som går till attack mot Sverigedemokraterna väljer man att göra ett undantag.

Aftonbladet har talat med Jonas Westman på Sveriges Radio som förklarar det annorlunda beslutet. Att Niklas Strömstedt går till attack mot ett politiskt riksdagsparti tycker inte Westman är en så stor sak, trots reglerna om opartiskhet.

– Han är väl inte helt positiv till ett av våra riksdagspartier men överlag är det en ganska generellt hållen låt som handlar om flyktingkatastrofen, säger Westman till Aftonbladet.

Möter kritik i sociala medier

Debatten om Public Service verkligen är politiskt neutrala är inte ny. Det är vanligt att den statliga mediejätten anklagas för att på olika sätt ta tydlig ställning för åsikter som uppfattas ligga till vänster. Men Westman motiverar valet att spela den politiska låten med att det finns ett förhöjt nyhetsvärde.

– Nu finns det också ett förhöjt nyhetsintresse för den, säger han till Aftonbladet.

I sociala medier uttrycks skarp kritik mot Sveriges Radio där användare på Twitter menar att Public Service-bolaget bedriver en sorts propaganda.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag